Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 10 september 2017

Fijne uitvinding: met deze app hoef je je nooit meer onveilig te voelen op straat

Waarschijnlijk heeft iedere vrouw wel eens zo'n moment gehad waarop je 's avonds over straat loopt of fietst en je je eigenlijk niet veilig voelt. Je bent alleen, er is niemand te bekennen, en je voelt je alles behalve op je gemak.

Jezelf onveilig voelen kan door allerlei redenen komen. Misschien vind je de wijk waar je bent niet prettig, of lopen er types rond waar je ’s avonds de rillingen van krijgt. Hoe dan ook, je bent alleen en je moet alleen ergens heen.

Natuurlijk kun je manlief opbellen, of een vriendin en daarmee gaan kletsen. Maar dat doe je ook niet zomaar. Daarnaast weet je vaak niet of ze nog wakker zijn omdat dit soort momenten vaak ’s avonds laat gebeuren. Plus, op dit soort momenten krijg je vaak alleen maar awkward gesprekken omdat je niet belt om een reden, maar om gewoon maar met iemand aan de telefoon te hangen.

Gelukkig is er nu een uitvinding waardoor je niet meer alleen over straat hoeft. Nou ja, fysiek nog wel, maar er is iemand die virtueel met je meegaat: een app genaamd Companion. Companion kun je gebruiken met iedereen die in je telefoonlijst voorkomt, of hij of zij nou wel of niet de app heeft.

Je geeft door waar je reis begint en waar ‘ie zal eindigen en kiest een contactpersoon. De app houdt vervolgens bij waar je bent, en vraagt je om de zoveel tijd of je nog oké bent. Er verschijnt dan een grote groene button in het scherm met ‘OK’ waar je binnen vijftien seconden op moet drukken. Doe je dat niet, dan waarschuwt de app de persoon die jij hebt gekoppeld aan je reis.

Daarnaast checkt de app of je plotseling bent gaan rennen en of je koptelefoon er opeens uit is getrokken. Ook op deze moment telt de app vijftien seconden voordat het iemand gaat waarschuwen.

Ook kun je in de app doorgeven waar je je onveilig voelt. De app is ontwikkeld in Amerika, daar gaan de makers van de app ook daadwerkelijk wat doen met die informatie. Bijvoorbeeld universiteiten op de hoogte stellen als veel vrouwen aangeven zich onveilig te voelen op een bepaalde campus.

Natuurlijk kun je discussiëren of je je door de app juist onveiliger gaat voelen. Of dat het misschien overdreven is. Maar mocht je je een keer onveilig voelen, dan is dit wel een manier om anderen op de hoogte te houden zónder dat je iemand moet lastig vallen met een blabla telefoongesprek. En de persoon die jou ‘vergezelt’ krijgt automatisch een berichtje als je thuis bent. Zo hoef je er niet meer aan te denken nog een WhatsApp’je te sturen die je vervolgens altijd vergeet. Handig.

Foto: Georgia May Jagger voor de Britse Vogue

Reageer op artikel:
Fijne uitvinding: met deze app hoef je je nooit meer onveilig te voelen op straat
Sluiten