Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 25 januari 2017

Yas keek Soof 2: De ultieme film voor iedereen die de Nederlandse Bridget Jones wil zien

Yasmine is geen filmkenner, maar toch vraagt iedereen haar altijd of ze nog leuke films weet. Want deze nuchtere dame is al drie jaar in het bezit van een Pathé pas en zit iedere week wel een tijdje in het donker. Het fijne is, ze weet precies wat een meisje zoekt in een film. Stay tuned als je wilt weten of je Soof 2 moet zien of net zo goed kunt skippen.

Misschien heb je het eerste deel van Soof gezien. Zo niet, ga dat dan alsnog doen. Echt.

Maar voor nu even een korte samenvatting.

Het eerste deel (spoiler alert!)

Het eerste deel, Soof 1, gaat over Soof – een hilarische en klungelige vrouw – en haar man Kasper en hun gezin. De twee zijn uit elkaar gegroeid en leven langs elkaar heen. Soof voelt zich daarom wel aangetrokken tot Jim Cole (gespeeld door Dan Karaty) die haar kinderen steevast ‘sekskabouter’ noemen. En Kasper zag Bob (Chantal Janzen) wel zitten. Maar aan het einde van de film – sorry, als je ‘m nog niet gezien hebt, maar het is echt even essentieel dat ik het einde verklap -, realiseert het stel dat ze toch nog veel van elkaar houden. Eind goed al goed zou je zeggen.

Maar dan komt Soof 2

En daarin is het helemaal niet goed. De film begint er namelijk mee dat Soof en Kasper gaan scheiden. Ze hebben flink wat relatietherapie gehad, maar het gaat echt niet meer. De koek is op. Dat vindt Kasper althans. Soof legt zich met moeite neer bij haar lot. Net als ik trouwens, want het is toch wel een teleurstelling dat ze niet meer samen zijn, maar goed.

De twee gaan in de film totaal anders om met hun scheiding. Kasper besluit z’n ballen te waxen en een jongere vriendin te zoeken. Soof blijft in eerste instantie kniezen, al komen er later toch wel weer wat nieuwe mannen op haar pad. Namelijk Dan Karaty, Achmed Akkabi en Daan Schuurmans.

Soof is de Nederlandse Bridget Jones

Soof en Bridget lijken me toch een potje op elkaar. Ze doen allebei een karaoke-act die ze op z’n zachts gezegd beter niet hadden kunnen doen. Ze drinken allebei te veel wijn en ze houden beide wel van een sigaretje. En ze proberen steeds opnieuw hun leven te beteren. Wat niet echt lukt, nee (oeps, herkenbaar).

Ze zijn klungelig, blunderen is hun tweede natuur. En niets gaat zoals het zou moeten gaan. Wat natuurlijk heerlijk is om naar te kijken, want het levert hilarische beelden op. En tja, je voelt je dan toch een beetje minder erg als je zelf een of andere domme, onhandige actie had of er weer eens iets raars hebt uitgeflapt.

Maar Soof is beter dan Bridget

Want Bridget Jones kan eigenlijk nooit echt alleen zijn. Dan zit ze meteen ‘All by myyyysellff’ te zingen op de bank. Wat, toegegeven, wij ook wel eens hebben gedaan.

Maar Soof is sterker dan Bridget. De film is een ode aan jezelf. Dat je niet alleen iemand bent, omdat je een lover hebt of een gezin of heel veel vriendinnen. Maar dat je blij mag zijn met jezelf om wie je bent. En dat het soms beter is om bij iemand weg te gaan dan om in een slechte relatie te blijven hangen. Single zijn is oké. En dat is een heel fijne, verfrissende boodschap. #girlpower.

Oordeel

Soofs leven is een grappige en herkenbare chaos. Het is zo prettig om te zien dat niet iedereen z’n leven Instagram-perfect op orde heeft. En dat Soof net zo onzeker is als menig vrouw, maar zich daardoor niet laat afremmen.

Fijn: Sekskabouter Dan Karaty zit ook weer in de film.
Nog fijner: Soof gaat door in een tv-serie. We kunnen niet wachten.

Reageer op artikel:
Yas keek Soof 2: De ultieme film voor iedereen die de Nederlandse Bridget Jones wil zien
Sluiten