Foodlovers D&D presenteren deze week: kiemgroenten

Lotte

Vandaag leren foodlovers D&D je wat bij over kiemgroenten en geven je een recept om weer van te smullen.

Kiemgroenten, de jonge versies van de volwassen groente. Deze bevatten meer vitamines, calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium dan de volwassen groenten. Ze ondersteunen de spijsvertering en houden je ook nog eens jong. Mooi meegenomen zeggen we dan. Ze zijn super gezond en super schattig. Je kunt ze gebruiken als topping op een broodje, op een salade of gewoon als garnering op een bord, wat je wilt. Blijf deze jonge rakkers gewoon eten, want ze houden je gezond. Hier volgt een recept met deze heerlijke kiemgroenten.

Benodigdheden:

Voor de dressing:

  • 6 el rode port
  • 1 tl honing
  • 1 el citroensap
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • zout en peper

Voor de salade:

  • een beetje veldsla
  • 1 bakje Shiso-kers (vaak te verkrijgen op de markt)
  • 1 bakje waterkers
  • 1 pakje Enoki-champignons (te verkrijgen bij de toko), prima te vervangen met ‘gewone’ champignons of paddenstoelen
  • 6 radijsjes
To do

Kook de rode port samen met de honing in tot ongeveer twee eetlepels. Voeg de olijfolie en het citroensap toe en meng met een garde. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Als je de dressing ver genoeg inkookt wordt het stroperig. Hiermee kun je mooie stippen of lijnen op het bord maken en verras je je gasten met een bijzondere presentatie.

Verdeel de salade, de Shiso-kers en de waterkers op een schaal of bord. Leg de Enoki-champignons boven op de salade en top dit af met dunne plakjes radijs. Giet de port-dressing over de salade en serveer gelijk.

Variatie: Er zijn veel kiemgroentes te verkrijgen. Iedere kiemgroente heeft zijn eigen karakter qua smaak, maar ook qua vitamines. Blijf vooral variƫren. Deze salade is bijvoorbeeld ook heerlijk met noten of met een lekker stukje geitenkaas.