Lianne Görtz
Lianne Görtz Nieuws 10 jan 2018

Is het friet of patat? Dit is de juiste benaming voor de gefrituurde sprieten

Soms zijn er van die zaken in de wereld waar je een duidelijk voorkeur voor hebt. Zo ben je team kat òf team hond, ben je kamp bier òf kamp wijn of je bestelt in de snackbar een patatje òf een frietje. Maar wat is in het laatste geval nu echt de juiste benaming?

Al helemaal als je familie of vriendinnen hebt die aan de andere kant van het land wonen, heb je de discussie over friet of patat vast al vaker gevoerd. Maar tot een echt ‘goed antwoord’ komt het nooit. Tot vandaag.

Friet of patat? Dit is het antwoord

Het zal vast geen nieuws zijn als we zeggen dat mensen boven de rivieren patat zeggen en iedereen onder de rivieren juist een frietje bestelt bij de snackbar. Volgens Jan Don, universitair hoofddocent Nederlandse Taalkunde aan de UvA, zijn beide varianten juist.

Zo’n tweehonderd jaar geleden werden de gele sprieten patatfriet genoemd. Later zijn mensen dat gaan afkorten. In het zuiden werd dat friet, in het noorden patat.

Waarschijnlijk komt dit omdat patat vroeger in het zuiden van Nederland al twee betekenissen had. Het zou dan een beetje raar zijn om het woord nog een derde betekenis te geven als je het ook gewoon friet kan noemen. Dit is in ieder geval hoe Jan Don en Jan Stroop, een andere neerlandicus, erover denken. Klinkt wel logisch.

Toch blijven de meningen verdeeld. Boven de rivieren zullen ze blijven volhouden dat patat het goede woord is en onder de rivieren zal iedereen vast blijven houden aan friet. En dat is prima. In the end maakt het eigenlijk allemaal niet uit.

Reageer op artikel:
Is het friet of patat? Dit is de juiste benaming voor de gefrituurde sprieten
Sluiten