Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 1 juli 2017

Is er iemand jarig? Bak voor hem of haar een frikandellenvlaai

Ben jij de normale slagroomtaart ook zat en wil jij wel eens iets nieuws aanbieden aan jouw gasten op jouw verjaardag? Of ben jij op zoek naar een unieke traktatie of smakelijk cadeautje voor vrienden? Dan is de frikandellenvlaai het recept dat jij aan jouw kookkunsten wilt toevoegen.

Eet jij ook zo graag een frikandel? Gewoon, met saus of speciaal; alle manieren waarop je een frikandel kan eten zijn heerlijk. Daarom is deze frikandellenvlaai de beste maaltijd die jij je kan wensen. Dit is namelijk een vlaai, volledig gemaakt van frikandel. Hemels. En je kan hem gemakkelijk zelf maken.

De ingrediënten

Voor de frikandellenvlaai heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 6 frikandellen
 • Half uitje
 • 190 gram bloem
 • 5 gram gist
 • 10 gram suiker
 • 30 gram boter
 • 1 ei
 • 75 ml melk
 • Snufje peper en zout
 • Optioneel: broccoli (voor de fitgirl)
 • Curry naar smaak

Easy peasy frikandellen squeezy

Haal de frikandellen uit de diepvries en laat deze ontdooien. Bekleed een springvorm met een doorsnede van 20 centimeter met bakpapier en vet in met boter. Als je écht het gewenste resultaat wilt bereiken, kan je ook een vlaaivorm met losse bodem gebruiken.

Het deeg

Voor het deeg doe je de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Klop het eitje los en voeg de helft ervan bij het mengsel. Smelt de boter en doe deze in een kom; voeg hieraan de melk toe. Kneed dit alles tot een soepel deeg en zorg ervoor dat het goed gemengd is. Vet een kom lichtjes in met olijfolie en laat het deeg hierin een uur lang rijzen met een theedoek er overheen.

Haal na het uur het deeg eruit, kneed het opnieuw goed door om de lucht eruit te krijgen. Gebruik twee derde ervan voor de bodem. Rol dit gedeelte uit in een ronde cirkel en zorg ervoor dat de gehele bodem bedekt is. Prik dan een paar kleine gaatjes in de bodem.

De Vulling

Snijd de frikandellen in kleine stukjes en snipper het uitje. Verdeel alle stukjes frikandel, de uitjes en de curry over de bodem. Mocht je er een gezonde draai aan willen geven, dan kan je ervoor kiezen om stukje broccoli erbij te gooien. Gebruik de rest van het deeg om een raster te maken bovenop de stukjes frikandel. Verwijder alle overvallende stukken deeg. Giet het eimengsel over de vlaai heen en smeer de bovenste laag in voor een goudbruin resultaat.

Zit je al te kwijlen? Zo heb jij gemakkelijk een heerlijke snack voor jouw gasten op tafel. Of een perfecte snack voor die picknick in het park met vriendinnen. Is weer eens iets anders dan worstjes in bladerdeeg. Nou ja, soort van. Eet smakelijk!

Misschien is dit ook iets voor jou: OMG! De McDonald’s Gold card bestaat en je kunt er gratis eten mee krijgen

Reageer op artikel:
Is er iemand jarig? Bak voor hem of haar een frikandellenvlaai
Sluiten