Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 4 mei 2019

Frustrerend: 6 x welk gedrag van mannen wordt geprezen en voor vrouwen wordt afgekeurd

Soms is de wereld gewoon hartstikke oneerlijk verdeeld. Echt. Benieuwd waar we op doelen?

Er zijn van die dingen waar mannen de hemel voor in worden geprezen en wij vrouwen gigantisch hard op worden afgekeurd. Het bestaat écht. Ondanks dat deze maatschappij bekend staat om het feit dat mannen en vrouwen eigenlijk gewoon gelijke rechten zouden moeten hebben, is dat in de praktijk wel eens anders. Zo ook bij de volgende zes dingen.

Deze zes dingen behoren misschien wel tot de grootste frustratiedingen van de vrouw. Soms willen wij dit gewoon ook. Maar nee, wij worden op onze vingers getikt want een vrouw zou dit niet mogen doen. Wie heeft dat eigenlijk bedacht? Die willen we graag spreken.

1. Een man met meerdere meisjes wordt een koning genoemd maar een vrouw met meerdere mannen is direct een sl*t

Laten we beginnen met de absolute numero uno. Deze kennen we allemaal (helaas). Mannen mogen zoveel mogelijk chicks om hun heen verzamelen, de één na de ander meenemen naar huis en niemand die ze daarop afrekent. Sterker nog, de man wordt alleen maar aangemoedigd door zijn eigen vrienden. Die er volgens met ‘de vriendinnen van’ er vandoor gaan of komen proosten op zijn goede vangsten.

Maar dan wij vrouwen, daar gaat het toch net even wat anders mee. Wij vrouwen worden keihard afgerekend als we alleen al naar iemand anders kijken terwijl we net een potje tong hebben geworsteld met onze date. Wij horen ons te gedragen, vooral onder de twintig te blijven qua aantal mannen (nummer twintig zou de ware moeten zijn), en zodra we er iets teveel in korte tijd hebben gehad volgens de normen en waarden van .. (ja wie eigenlijk?), de maatschappij, dan rekenen onze eigen vriendinnen ons daar wel op af. De roddels verspreiden zich, jij krijgt een minder prettige bijnaam, en de mannen zien je niet staan tenzij het voor één nachtje is. Natuurlijk moet je als meisje respect hebben voor je eigen lichaam. Maar als we een keertje los willen gaan, laat ons dan.

2. Dad bod

Heb je al gehoord van de ‘dad bod‘? Afgelopen week was het een hype op het internet. Leonardo DiCaprio werd gespot met een helaas ietwat uitgezakt lichaam op het strand. Vervolgens werd over de hele wereld de ‘dad bob’ aangemoedigd. Kortom, mannen mogen lekker alles laten gaan en iedereen vindt het geweldig. Sixpack bij een man? Nee joh, geef maar een fijne bierbuik.

Maar kun je indenken dat er een ‘mam bod’ zou komen? Nee natuurlijk niet. Van ons vrouwen wordt verwacht dat wij alles strak houden. Een vrouw die zichzelf laat verslonsen kijken we allemaal vragend aan. Waarom doet ze dat nou toch? Als ze nou ietsje beter voor haar lijf zou zorgen dan zou ze er tien keer mooier uitzien. Zonde van dat meisje. De ‘mam bod’ lijkt nog ver weg. Maar wij hebben er ook recht op. Al is het alleen maar om een keer een hele pizza te eten zonder onszelf schuldig te voelen.

3. Wildplassen

Mannen mogen overal staan zwaaien met hun leuter. Het kan tegen een boom, in een weiland, ergens achter een schuurtje, in de berm. Overal is het geaccepteerd. De volgende man komt er gewoon naast staan en groet de eerst plassende man ook nog eens vriendelijk. Met een beetje geluk staan er binnen mum van tijd vijf naast elkaar. En ja, ze kunnen er boetes voor krijgen. Maar ze kunnen en mogen het volgens iedereen gewoon doen. En niemand vindt het raar. Alleen de gemeentes hebben het liever niet.

Kun je voorstellen als wij vrouwen overal maar zaten te plassen. Ja, iedereen heeft t bij hoge (héééle hoge) nood wel eens gedaan. Maar het is niet zo normaal en geaccepteerd als wanneer mannen het doen. Er zal waarschijnlijk geen tijd komen waarop wij vrouwen elkaar hoi zeggen terwijl we zitten te plassen en onze mannen rustig in de auto wachten. Er zal ook geen tijd komen waarop we dat kunnen doen zonder joelende mannen die ons spotten. Noppe, wij mogen uren in de rij gaan staan bij openbare toiletten, duimen dat er binnen een kilometer een benzinestation oppopt of dat er überhaupt een WC in de buurt is.

4. Het verslinden van eten

Mannen die spareribs verslinden met hun handen, het vet en sap van een hamburger langs hun kin hebben lopen, of kip kluiven zoals Fred Flinstone dat zou doen, en dat allemaal in een restaurant, die worden gewoon geaccepteerd. Niemand die raar opkijkt van een mond vol marinade, vieze vingers of andere vlekken. Niemand die vraagt of ze even normaal willen doen omdat ze uit eten zijn. Nee we kijken stiekem bijna vol trots naar de man. Wat is ie toch lekker rauw hè?!

Maar wij vrouwen willen ook wel eens onze tanden ergens inzetten en het vlees van de botten afscheuren, een mond vol marinade hebben, bijten in een hamburger zonder uitgelachen of afgerekend te worden. Mogen wij alsjeblieft ook een keer als een beest eten? We geloven gewoon enorm dat dat bijdraagt aan de hele beleving van het eten. Dank u.

5. Hand in de broek

Mannen mogen altijd en overal ongegeneerd met hun hand in hun broek hebben. Hem even recht leggen, even de ballen opnieuw husselen, even kriebelen. Het is allemaal geen probleem. Nee ze kunnen het niet doen in een zakelijke meeting, maar verder kijken we er allemaal niet heel raar van op.

Maar omdat wij geen dingetje in ons broek hebben hangen, betekent dat dan dat wij nooit kriebel hebben? Nee. En ons onderbroekje zit ook wel eens net even niet zo lekker. Maar dan hebben we een probleem. Je kunt proberen stiekem te trekken of te krabbelen vanaf de buitenkant terwijl je dicht op je voorgang gaat staan of lopen zodat niemand het ziet. Of we moeten naar de WC. Top…

6. Boeren en scheten laten

Nee we vinden het niet charmant. Klopt. Maar het feit blijft dat mannen dit wel mogen doen. Niet echt in een restaurant. Maar wel in de kroeg, in een winkel, aan tafel thuis, gewoon in het luchtledige. OVERAL. En soms stoten we vriendlief wel even aan en zeggen we van joh doe even normaal. Of je werpt hem een strenge blik toe omdat je geen rufterende boerende man naast je wil hebben lopen of zitten. Maar daar houdt het ook mee op.

Maar als wij het doen, nou dan zijn de rapen nog niet gaar. Als je het thuis doet zou vriendlief op zijn hardst roepen ‘Wát doe jij nou?’ en je vervolgens heel heel heel vies aankijken. Als je in het openbaar bent zal iedereen je intens vreemd aankijken. Hoorden we dat nou goed? Want hakken, scheten laten en boeren, dat is gewoon een ondenkbare combinatie toch? En dat snappen we wel. Maar wij moeten soms ook. Het is gewoon zo.

Reageer op artikel:
Frustrerend: 6 x welk gedrag van mannen wordt geprezen en voor vrouwen wordt afgekeurd
Sluiten