Ga je laat naar bed en slaap je kort? Dan ben je extraverter

Je neemt het jezelf iedere dag weer voor: vanavond ga je op tijd naar bed. Maar als de avond daar is, ben je ineens weer zo energiek als een aapje. Ineens wil je nog van alles doen en voor je het weet is het weer laat. Het gevolg: je slaapt kort. Maar dat geeft niet, want het blijkt dat korte slapers extraverter zijn.

Slapen, je vindt het wel lekker om uit te slapen, maar het lijkt voornamelijk een verspilling van je tijd. Waarom zou je acht uur lang slapen als je ook met je vriendinnen kan afspreken, drankjes kunt doen, kunt werken of sporten of nou ja, iets doen met je leven?

Als slapen niet nodig was, zou je het waarschijnlijk nog maar zelden doen. Als je je hier in herkent ben je waarschijnlijk extravert. Wat betekent dat je energie haalt uit omgaan met andere mensen en dingen doen. Je bent niet graag alleen, bent spontaan en treedt graag op de voorgrond.

Je hebt minder slaap nodig

Slaaponderzoeker Ysbrand van der Werf vertelt aan het AD dat er verschillende onderzoeken zijn geweest die aantonen dat mensen die korter slapen extravert zijn. En dat mensen die langer slapen introvert zijn. Logisch ook wel, als je introvert bent, verwerk je ’s nachts, tijdens je slaap, wat je allemaal hebt meegemaakt en kom je weer tot jezelf.

’Er zijn studies die verbanden laten zien tussen slaapduur en persoonlijkheid. Mensen die kort slapen, zijn vaak extraverter, weerbaarder en dominanter dan mensen die lang slapen,’ zegt de onderzoeker tegen de krant.

Toch is het niet slim om structureel te kort te slapen. Dat kan namelijk weer slecht zijn voor je gezondheid. Maar als je je goed voelt bij kort slapen, tja, geniet dan van de extra tijd die jij wakker bent.

Dit artikel vind je waarschijnlijk ook leuk: Praat je in je slaap? Dan ben je uniek én empathisch

Reageer op artikel:
Ga je laat naar bed en slaap je kort? Dan ben je extraverter
Sluiten