Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Column 14 sep 2014

Wereldvrouw Maayke: Stomen, scrubben en soppen in een hammam in Marrakech

Beauty is overal ter wereld verweven in cultuur. Onze globetrotter Maayke neemt je wekelijks mee in al haar beauty & lifestyle avonturen all around the world.

Het hammam walhallah

Zoek op internet of in je reisgids naar tips voor Marrakech of ‘wat te doen in Marrakech’ en ergens bovenaan elk to do lijstje staat wel een bezoek aan een hammam. Marrakech is de uitgesproken plaats hiervoor, merk ik bij aankomst. Want na een dag struinen door de stoffige souks is een goede was- en scrubbeurt precies wat je nodig hebt. De vraag is alleen: wat is de beste hammam in Marrakech?

Dat er veel verschil is merk ik na een beetje rondvraag en wat gespeur op het wereldwijde web. Zo kun je kiezen voor een traditionele, Marokkaanse hammam of een ‘Westerse’ spa in een van de luxe resorts. Ik heb bewust gekozen voor een verblijf in de Medina, wat het échte Marrakech wordt genoemd en ik besluit daarom ook voor een klassieke behandeling in dit oude stadsgedeelte te gaan.

Authentiek of toeristisch

De keuze ligt tussen een klein badhuis waar de lokale bevolking ontspant of een meer toeristische locatie. Ik besluit toch wat safe voor het laatste te gaan en na nog wat internetresearch lees ik veel positiefs over Hammam Ziani, een bekend, maar toch traditioneel badhuis. Rond 18:30 uur stap ik de deur van het Riad uit met mijn kaart in de hand. Met de vele steegjes, deels Arabische straatbordjes en overwegend leemkleurige gebouwen, is het soms flink zoeken naar je bestemming. Gelukkig is er, na wat geklungel, een vriendelijke mevrouw die geen woord Engels spreekt, maar na een blik op de kaart mij de weg leidt.

Bij binnenkomst in Hammam Ziani word ik verwelkomt door een vrolijke en perfect Engelsprekende, Marokkaanse man. Na de vraag waar ik vandaan komt antwoordt hij nog vrolijker dat Floortje Dessing en Chris Zegers mij al eens voor zijn geweest tijdens het filmen van een televisieprogramma. Dat schept vertrouwen! Ook het zien van het Tripadvisor-bordje doet me beseffen dat ik misschien niet de meest lokale, maar wel een goede hammam heb gekozen.

Afluisteren

De vrolijke eigenaar vertelt me dat er verschillende pakketten zijn. Ik kies voor pakket nummer één, met een uitgebreide behandeling voor ongeveer 25 euro. Dit is meer dan de entree van de kleine badhuizen, maar daar moet je vaak je eigen zeep en andere benodigdheden meenemen. Bovendien is het, helemaal inclusief de massage van 35 minuten, nog altijd een stuk goedkoper dan in Nederland. In een prachtige, serene ontspanningsruimte wacht ik een half uur op mijn beurt onder het genot van een kopje mierzoete muntthee. Twee Nederlandse vrouwen komen binnen, net klaar van hun behandeling. Normaal hoef ik niet zo nodig landgenoten in het buitenland te ontmoeten, maar nu luister ik stiekem mee naar de ervaringen, terwijl ik doe alsof ik verdiept ben in een Frans roddelblaadje. Beide vrouwen zijn overduidelijk erg enthousiast, maar vrouw nummer één is verrast over het ‘type’ massage.

Vrouw nummer twee reageert verbaasd dat zo’n soort massage in Nederland toch ook gebruikelijk is, waarop vrouw nummer één lachend antwoordt dat je dit in ons land waarschijnlijk alleen in een seksclub krijgt.

Mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

Doorgestoomd

Drie kopjes thee en twee roddelbladen verder ben ik aan de beurt. Ik word opgehaald door een stevige dame die me naar een ruimte met kleedhokjes en kluisjes brengt. Als ze doorheeft dat nog mijn Arabisch, nog mijn Frans niet bepaald vloeiend is (lees: niet meer dan hallo en bedankt) besluit ze over te gaan op handen en voetenwerk en gebaart ze me vriendelijk, doch strikt mijn kleding uit te doen. Oui, alles. De kleedhokjes zijn duidelijk overbodig. Ze overhandigt me een papieren wegwerpslip, formaat Braziliaans bikinibroekje, en brengt me vervolgens naar een stoomruimte. Na tien minuten is de mist zo dik dat ik blij ben dat ze mijn hand pakt wanneer ze me naar de uitgang leidt. Ik mag op een marmeren tafel gaan liggen, waar ik een stevige scrubbeurt onderga. Zo stevig dat mijn bijna naakte lijf vol zit met iets wat lijkt op papperige couscous, in werkelijkheid dode huidcellen. Hier was ik duidelijk aan toe.

Papieren G-string

Vervolgens mag ik zitten op een krukje terwijl ik word ondergedompeld met tientallen emmers warm water en word ingesopt met zwarte zeep. De papier G-string was ook niet echt nodig geweest aangezien ze deze aan de kant trekt en ook mijn bilpartij van een flinke plons water voorziet. Tijd voor waar ik vooral naar uitkeek: de massage van mijn stevige dame met de veelbelovende, ferme handen.

Ze smeert me in met zoveel Arganolie dat ik bijna van de massagetafel afglibber. En ja, ze neemt me flink onder handen.

Van top tot teen

Waar ik bij mijn voeten mijn lachen moet inhouden van het gekietel, probeer ik het bij mijn kuiten, rug en nek niet uit te roepen van de ‘pijn’. Het went gelukkig en na een minuut of tien kan ik ontspannen van mijn full body massage genieten. En full body it is, want als ze ook geruime tijd aan mijn billen en borsten besteedt, bedenk ik me giechelend dat dit het seksclub onderdeel is waar de Nederlandse vrouwen het over hadden. Elke teen, elke vinger, mijn hoofdhuid, gezicht en zelfs oksels worden gemasseerd en na twee uur sta ik herboren en fris als een hoentje weer buiten. Het is inmiddels donker en ik besluit helemaal zen mijn bedje in te duiken, om de volgende dag weer over de stoffige souks te slenteren. Moge het duidelijk zijn: een bezoek aan een Marokkaanse hammam in Marrakech is een absolute aanrader!

Tips Ziani Hammam Marrakech
  • Ga in de avonduren of vroeg in de ochtend. Je kunt zonder afspraak binnenlopen, maar overdag is het drukker en moet je waarschijnlijk langer wachten.
  • Naast de hammam zit een winkeltje waar je de heerlijk geurende zeep kunt kopen die gebruikt wordt bij de wasbeurten.
Reageer op artikel:
Wereldvrouw Maayke: Stomen, scrubben en soppen in een hammam in Marrakech
Sluiten