Tessa Ponjee
Tessa Ponjee Life 30 jul 2018

De week van de Gay Pride 2018 Amsterdam is begonnen en dit is wat je kan verwachten

Amsterdam wordt langzaam veranderd in een grote regenboog. De Gay Pride is officieel gestart. Tijdens de Gay Pride vieren we dat de liefde voor iedereen is. Hier mogen we trots op zijn. Dit is wat je allemaal kan verwachten van de Gay Pride 2018 in Amsterdam.

Wat is de Gay Pride

De meeste mensen zul je aankomend weekend zien in roze kleding met regenboogdetails, want dit staat centraal binnen de Gay Pride.

Gay Pride is een festival waarin we vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. De LHBT-community bepaald de norm in de straten van Amsterdam een hele week lang. De eerste Gay Pride werd georganiseerd in New York, maar Nederland volgde al snel daarna.

Gelukkig is ons kikkerlandje sowieso al vrij tolerant en dit wordt alleen maar meer. Dit is dan ook de reden dat het hier zo uitbundig gevierd wordt en dat veel andere Prides zoals die in New York en Madrid, jaloers zijn op die van ons. Gedurende de hele Pride week gaat het dak eraf. Vooral in het weekend is Amsterdam één groot feest.

Pride Walk Amsterdam 2018 🏳️‍🌈 Picture by Jeroen Ploeger . #pride #prideamsterdam #prideheroes #love #lgbt #pridepark #pridewalk #queer #vondelpark #homomonument #equality #celebrate #diversity

A post shared by Pride Amsterdam (@prideamsterdam) on

Zolang je positiviteit verspreidt, kan alles deze week. Onze voormalige burgemeester Eberhard van der Laan zegt over de Gay Pride: ‘Pride Amsterdam is niet zomaar een evenement. Het staat symbool voor de open en tolerante stad die we willen zijn. We vieren de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Al twintig jaar is de botenparade onlosmakelijk verbonden met Amsterdam en niet meer weg te denken uit onze binnenstad.

Dit geldt natuurlijk niet enkel en alleen voor onze hoofdstad, maar voor het hele land. Nederland is een van de liberaalste landen in de wereld als het aankomt op acceptatie van de LGBTQ-community. Hier mogen we trots op zijn.

Gay Pride Amsterdam

Dus, wat houdt de Gay Pride in Amsterdam precies in? In 1996 werd de eerste Gay Pride georganiseerd, na aanleiding van de eerste Pride in New York. Sinds 1996 is het feest uitgegroeid tot een negendaags festival. Negen dagen gevuld met feestjes, lezingen, workshops, en meer.

De hele week lang is Amsterdam één grote regenboog en kan je volledig zijn wie je bent. Op 28 juli is de feestweek al afgetrapt met de PrideWalk en PridePark. Gedurende de hele week zijn er overal feestjes en andere activiteiten.

Vooral in het weekend is Amsterdam één groot festivalterrein. Overal zijn gratis straatfeestjes, ‘s nachts kan je in de Reguliersdwarsstraat terecht voor de leukste feestjes en overdag zijn er overal in parken en musea lezingen en workshops.

Canal Parade

Het hoogtepunt en het meest bekende onderdeel van de Gay Pride, is de Canale Parade. Dit gezellige feest op de grachten van Amsterdam zal aankomende zaterdag vier augustus plaatsvinden. Maar liefst tachtig gekleurde boten en honderdduizenden feestgangers gaan de binnenstad van Amsterdam vullen.

Happy Pride! 🌈Photo: @jessicazoghary #canalparade #prideamsterdam #thisismypride #iamsterdam #amsterdam

A post shared by I amsterdam (@iamsterdam) on

Als je niet op een boot kunt staan, ga dan ergens langs de grachten staan met een drankje en je vriendinnen. De boten varen vanaf het Oosterdok, via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de prinsengracht naar het Westerdok. Genoeg keuze dus.

Zo ongeveer iedereen in de stad is vrolijk en zien er feestelijk uit. De boten zijn allemaal super tof versierd en de passagiers al helemaal.

Afsluiting Gay Pride

De afsluiter van de Gay Pride Amsterdam zal zondag 5 augustus plaatsvinden op de Dam. In de namiddag wordt het feest traditioneel afgesloten met een hele lading aan Nederlandse en internationale artiesten en DJs op het bekende plein van Amsterdam. Heb je last van een kleine kater van zaterdag, het is wel de moeite waard om jezelf alsnog naar de Dam te slepen.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Waarom het niets uitmaakt op wié je verliefd wordt, zolang die persoon maar goed voor je is

Pride Amsterdam

Reageer op artikel:
De week van de Gay Pride 2018 Amsterdam is begonnen en dit is wat je kan verwachten
Sluiten