Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 29 okt 2016

Gea heeft psoriasis: ´Naar de sauna gaan wás ondenkbaar voor mij´

Vandaag is het Wereld Psoriasis Dag, een dag die in teken staat van deze veelvoorkomende huidziekte onder jonge vrouwen. Beautify ging opzoek naar een vrouw die psoriasis heeft om zo meer bekendheid rondom deze vervelende huidziekte te creëren. Vandaag doet Gea haar verhaal, die vanaf haar vijftiende soms gillend gek wordt van jeuk én schaamte.

Psoriasis ontstaat als het immuunsysteem van het lichaam verkeerde signalen naar de huid zendt, waardoor de huid vier keer sneller dan normaal cellen aanmaakt. Dit zorgt ervoor dat er rode en zilverwitte verdikkingen op de huid ontstaan die vreselijk kunnen jeuken en pijn doen.

Gea is 24 jaar oud en studeert en woont in Amsterdam. Door haar voorliefde voor make-up en mode is aan het eerste gezicht weinig ´geks´ aan haar te zien. Maar als zoals ze zelf zegt kan ze soms onder de droge, rode plekken zitten door haar psoriasis.

´Je hebt last van roos´

Op haar vijftiende kreeg Gea last van droge plekken op haar hoofdhuid die afschuwelijk jeukten. Ze besloot daarom naar de huisarts te gaan om er eens naar te laten kijken. Daar werd ze al snel ´gerustgesteld´ met de diagnose van de huisarts:´Je hebt last van roos en daar kan je deze speciale shampoo voor gebruiken.´ ´Ik wist eindelijk wat ik wél had en kon er mee aan de slag´

´Ik draag een pony zodat niemand er iets van ziet, behalve ik zelf´

´Ik weet precies hoe ik het kan verbergen´

Hoewel Gea nu wist wat ze had, deed het wel wat met haar zelfvertrouwen: ´Ik was vijftien jaar oud toen het begon, op die leeftijd ben je je opeens heel bewust van je uiterlijk.´ Net zoals andere meisjes was ook Gea bezig met make-up en kleding. Haar Psoriasis beperkte haar af en toe, maar ook werd ze er creatief van. Zo vertelt Gea dat ze altijd een pony draagt, zodat de droge rode plekken niet zichtbaar zijn.

´Mensen denken al snel dat het besmettelijk is´

Gea is zich heel bewust van de plekken en is er onbewust altijd mee bezig of iemand het ziet. Dit komt vooral doordat veel mensen denken dat het besmettelijk is. Zo vertelde Gea dat mensen vaak wél kijken, maar niet durven te vragen omdat ze het ergens een beetje eng vinden. Geheel onterecht.

Zwarte kleding, naar de sauna én openheid

Nu Gea iets ouder is, gaat ze anders met haar psoriasis om. Waar ze zich vroeger schaamde voor haar droge rode plekken vindt ze nu dat het een beetje bij haar hoort: ´Ik ben er heel open over waardoor zelfacceptatie een stuk makkelijker is.´

´Ik schaam mij niet meer voor mijn Psoriasis en laat er helemaal níets meer voor!´

Waar Gea vroeger angstzweet kreeg bij het denken aan een dagje sauna, gaat ze nu dolgraag. Uiteraard zien mensen misschien nog haar rode droge plekken maar dat weerhoudt haar niet langer.

En waar zwarte kleding vroeger niet in haar kast te bekennen was omdat je daar zo goed de losgelaten huidschilfers op zag, draagt ze het nu wél. Want zoals Gea lachend vertelde: ´Ach, dan klop ik het van mijn schouders af en ga ik verder met mijn dag!´


Heb je zelf een verhaal dat je graag wil delen op Beautify.nl? Mail dan naar [email protected]

Wil je meer weten over Psoriasis? Wij vroegen een expert naar alle ins- en outs: Denk je dat je psoriasis hebt? Wij vroegen een huidtherapeut naar alles wat jij je afvraagt

Reageer op artikel:
Gea heeft psoriasis: ´Naar de sauna gaan wás ondenkbaar voor mij´
Sluiten