Redactie
Redactie Life 29 jul 2018

Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)

Is het lezen van horoscopen een van je guilty pleasures? Of moet je er juist helemaal niets van weten, omdat je er niet in gelooft? Kijk eens naar wat de wetenschap zegt over de maand waarin je bent geboren. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat je geboortemaand iets kan zeggen over je stemming en persoonlijkheid.

Onderzoek wijst uit dat je stemming en persoonlijkheid bepaald kan worden door de maand waarin je geboren bent. Onze zusjes van Bedrock leggen uit hoe het zit.

Geboren in de lente

Een team onderzoekers van de Universiteit van Semmelweis uit Hongarije vond dat mensen die in de lente geboren zijn vaker een zogenoemd ‘hyperthymic temperament’ hebben. Dit betekent dat ze over het algemeen erg optimistisch zijn ingesteld, en een hoog energieniveau hebben. Maar er zit ook een downside aan: mensen die geboren zijn in de maanden maart, april en mei hebben volgens de onderzoekers een grotere kans op (klinische) depressie. Dit werd bevestigd in een grote studie uit Engeland. Mei baby’s lopen het grootste risico, en november baby’s het kleinste.

Geboren in de zomer

Mensen die in de maanden juni, juli en augustus geboren zijn hebben naast een aantal hyperthymische eigenschappen – een cyclothymic temperament, dat gepaard gaat met snelle en frequente mood swings. Maar geen zorgen. De onderzoekers denken niet dat het een waarschuwingsteken is van een bipolaire stoornis, gezien de kans op een bipolaire diagnose het laagst is bij mensen geboren in augustus.

Geboren in de herfst

Ben je snel geprikkeld of geïrriteerd? Misschien ligt het aan het feit dat je in de herfst geboren bent. Uit het Hongaarse onderzoek blijkt dat herfstbaby’s een neiging tot prikkelbaarheid hebben. Maar er is ook goed nieuws: mensen die in de herfst geboren zijn hebben de kleinste kans op depressie.

Geboren in de winter

Als je in december, januari of februari geboren bent is dat in eerste instantie niet zo positief. Onder winterbaby’s komen hogere niveaus van schizofrenie voor, bipolaire stoornissen en depressie. Maar er zijn ook heus lichtpuntjes. Mensen geboren in deze koude maanden zijn minder prikkelbaar dan mensen geboren in andere seizoenen. En een geinig feitje: uit een klein onderzoek van de University van Connecticut blijkt dat januari en februari de juiste maanden zijn om geboren te worden als je beroemd wilt worden! Daar doe je het voor toch?

Reageer op artikel:
Wat je geboortemaand zegt over je stemming en persoonlijkheid (volgens de wetenschap)
Sluiten