Redactie
Redactie Body & Mind 8 nov 2017

Gebruik je vaak de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk’? Dan heb je een druk leven

Gebruik jij echt in ieder gesprek het woord ‘echt’ en is het bijna ongelooflijk hoe vaak je ‘ongelooflijk’ gebruikt in al je gesprekken? Dan zegt dat iets over je gemoedstoestand.

Iedereen heeft wel een stopwoordje. Je vindt iets bijvoorbeeld ‘mega’ leuk, plakt achter ieder zin ‘zeg maar’ of zegt te pas en te onpas ‘joh’. Maar wist je dat als ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ je stopwoordjes zijn, dat dat iets vertelt over hoe je je op dat moment voelt?

Echt?! Ongelooflijk!

Ren jij van afspraak naar afspraak, van verjaardag naar feestje en heb je ook nog eens super veel te doen voor je werk of studie? Volgens Amerikaanse wetenschappers ben je waarschijnlijk een beetje té druk, als je heel vaak de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk’ gebruikt.

Onderzoekers ontdekten namelijk dat je taalgebruik veel vertelt over hoeveel last je hebt van lichamelijke stress.

De wetenschappers stuurden 143 proefpersonen op pad met een audio-recorder. Al hun gesprekken werden onderzocht en toen viel er iets op. Alle deelnemers die volgens bloedonderzoek gestrest zijn, gebruikten vaker de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk.’

Als je erover nadenkt is dit eigenlijk best logisch. Als je gestrest bent, lijkt elke berg nog hoger en nemen je emoties vaker de overhand. Je zinnen zitten daardoor ineens vol met bijvoeglijke naamwoorden om duidelijk te maken hoe druk je wel niet bent.

Je bent gewoon een beetje te druk

Maar dat is niet alles. Ook wanneer je het vaker over jezelf hebt en de woorden ‘zij’ en ‘hen’ bijna niet gebruikt kan dat duiden op stress.

Goed om te weten, want dan kun je daarop letten. Misschien toch maar die ene afspraak afzeggen waar je toch al geen zin in had?

Ben jij iemand die zich echt ongelooflijk goed kan vinden in dit verhaal? Gebruik dan deze 6 tips om even lekker te ontspannen of verwen jezelf op een lekker rosé-masker.

Reageer op artikel:
Gebruik je vaak de woorden ‘echt’ en ‘ongelooflijk’? Dan heb je een druk leven
Sluiten