Yasmine Esser
Yasmine Esser Love 29 okt 2015

Geef je zus een knuffel! Zussen maken je gelukkiger én socialer

Vroeger vlogen jullie elkaar in de haren. En soms haalt ze weer het bloed onder je nagels vandaan. Maar wat je voelt als je aan je grote zus of je kleine zusje denkt is vooral blijdschap. Want je bent dol op haar en zonder haar zou je jezelf verloren voelen. Je bent gelukkiger dankzij haar. Dat blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek.

Volgens de wetenschap maakt je zuster je gelukkiger én socialer. Psychologen aan de universiteit van Ulster hebben de emotionele staat van 571 mensen in de leeftijd tussen 17 en 25 onderzocht. Daaruit blijkt dat mensen die zijn opgegroeid met tenminste één zus gelukkiger zijn, beter kunnen omgaan met de uitdagingen van het leven en minder angstig zijn dan mensen zonder zus.

Het lijkt erop dat zussen je helpen beter te communiceren. Tony Cassidy, één van de onderzoekers, zegt dat je de aanwezigheid van een zus ervoor zorgt dat in sommige situaties meer emoties worden getoond. ‘En dat is positief,’ zegt hij. Emotionele expressie is namelijk fundamenteel voor een goede geestelijke gezondheid.

Je zus is je nummer één persoon is

Uit een ander onderzoek bleek ook al dat zussen je leven beter maken. Onderzoek van de Brigham Young University concludeerde dat zussen je leren omgaan met negatieve emoties als eenzaamheid, schuldgevoel en angst. Ook zijn mensen met zussen guller en altruïstischer.

Een zus is namelijk je nummer één vertrouwenspersoon. Een zus is je therapeut en je vriendin. Je weet dat je zus er altijd zal zijn voor je, zelfs als jullie het niet altijd met elkaar eens zijn.

Lees ook het verhaal van deze twee zussen

Ira en Esme hadden overgewicht en verloren samen 177 kilo. Klik op de foto om te lezen hoe.

Reageer op artikel:
Geef je zus een knuffel! Zussen maken je gelukkiger én socialer
Sluiten