Life 5 apr 2016 Joke-Jiers Botma

Geef mij maar Amsterdam: 8 x waarom we verzot zijn op onze hoofdstad

'Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs. Geef mij maar Amsterdam, mijn Mokums paradijs. Geef mij maar Amsterdam, met zijn Amstel en het IJ. Want in Mokum ben ik rijk en gelukkig tegelijk!' Een nummer wat we allemaal uit volle borst meezingen. Want wat is ons Amsterdam toch ge-wel-dig leuk:

1. De grachten

Amsterdam staat bekend om haar grachten en helemaal gek is dit niet. Ze zijn namelijk prachtig. In de vroege ochtend zijn de grachten mooi, maar vergeet ook zeker de avond niet als de gezellige grachtenpanden verlicht zijn en mensen overal eten. En wist je dat Amsterdam meer grachten telt dan Venetië?

2. Je fiets brengt je overal naartoe

Het fijne van Amsterdam is dat deze stad is ingesteld op net zoveel fietsen als bewoners. Soms lijkt het net een jungle met al die fietsers maar het is ook heel gezellig. De afstanden zijn kort waardoor je meestal binnen vijftien minuten op de plek bent waar je wilt zijn. En dit zie je nergens zoals in Amsterdam.

3. Altijd wel iets te doen

Festivals, het ene na het andere nieuwe restaurantje, tientallen terrassen, groene parken, tentoonstellingen, stand-up comedians en live bandjes. Elke dag is er wel iets in de stad te doen om jou te entertainen. Never a dull moment.

4. Koningsdag

Het is niet voor niets dat heel Europa, en soms nog wel verder dan Europa, uitrukt om onze Koningsdag mee te maken. En een echte Amsterdammer zal op die dag ook nooit de stad verlaten. De kledingverkoop in het Vondelpark of op de Beethovenstraat in de vroege ochtend, álle kroegen die buiten biertappen hebben staan en de gracht bommetje vol met boten. Een feest wat nergens zo groot wordt gevierd als in Amsterdam.

5. Stad met de meeste nationaliteiten ter wereld

Amsterdam telt maar liefst 180 nationaliteiten en is daarmee de ‘grootste’ in de wereld. En hoe leuk is het dat ondanks dat onze stad maar klein is, toch zo’n internationaal gezicht heeft? Juist, veel te leuk.

6. Een groot dorp

Onze stad bestaat eigenlijk uit allemaal kleine dorpjes. En in al die dorpjes zal je de heerlijke Hollandse kneuterigheid proeven. Zo zal je in de Jordaan altijd een praatje maken met de slager en de kroegeigenaar die al 88 jaar oud is. En zo heeft elk stadsdeel haar eigen karakter. Wij denken dat er geen intiemere stad bestaat dan Amsterdam.

7. Maar liefst 75 musea

We kunnen het niet ongenoemd laten, we beschikken over 22 schilderijen van Rembrandt en 207 van Van Gogh. En de Nachtwacht is het pareltje van onze kunstzinnige stad. Gek is het daarom niet dat alle kunstliefhebbers kwijlen bij de stad die over zóveel historische kunstwerken beschikt.

8. De stad van de vrijheid

In onze stad is jouw geaardheid niet belangrijk. Maar ook niet waar je vandaan komt en hoe je over dingen denkt. Je mag in Amsterdam helemaal zijn wie jij wilt. En niemand zal verbaasd omkijken als jij met pimpelpaars haar de straat oploopt of ergens je mening over geeft. En laten we hopen dat dit áltijd zal zo blijven.

LEES OOK: 37 typische Nederlandse dingen die élk Nederlands meisje herkent

Reageer op artikel:
Geef mij maar Amsterdam: 8 x waarom we verzot zijn op onze hoofdstad
Sluiten