Wat?! Deze gekke dingen veroorzaken mogelijk puistjes

We hebben allemaal wel eens last van vervelende puistjes. Vooral omdat ze op de meest vervelende momenten komen. Hebben jij en je vriendinnen net een feestje? Ja hoor, je voelt de puist al aankomen. Toch zijn er veel gekke dingen die puistjes kunnen veroorzaken waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Waarom krijgen we puistjes?

Puistjes krijgen we om verschillende redenen. Zo krijgen sommige meiden last van puistjes tijdens hun menstruatie, maar er zijn meer dingen die ze veroorzaken. Naast hormonale puistjes, is het bijvoorbeeld ook mogelijk dat je verkeerde make-up gebruikt of slecht eet.

Maar er zijn ook hele verrassende oorzaken van puistjes waar je misschien nog helemaal niet aan gedacht had. Pak je notitieblokje er maar bij, want jij en je vriendinnen gaan op deze manier puistjes vrij de rest van de week in.

1. Pittig eten

Heerlijk, een pittig Mexicaans gerecht op z’n tijd. Maar in pittig eten zit vaak tomaat en peper en daar zit weer lycopeen in. Lycopeen zorgt bij sommige mensen voor geïrriteerde huid omdat het PH-waarden in de war brengt.

Als je vaak last van puistjes hebt, hoeft het natuurlijk niet meteen zo te zijn dat je dit door je avondeten komt. Maar het is het proberen waard om eens een tijdje geen pittig eten je maken. Wie weet is de oplossing voor je vervelende probleem veel makkelijker dan je denkt.

2. Je gebruikt teveel producten tegen puistjes

Dit klinkt als een onlogische oorzaak van puistjes, maar het is wel mogelijk. De ingrediënten van anti-puistjes producten drogen je huid uit. Wat er dan gebeurt is dat je huid meer olie gaat produceren, wat weer leidt tot meer oneffenheden.

Daarnaast is het mogelijk dat deze producten je puistjes juist meer laten opvallen. Dat is eigenlijk best logisch, want de producten zijn vaak redelijk agressief. Daardoor maakt het stiekem een wondje van je puistje. Dus als je een puistje hebt, is het soms beter deze gewoon met rust te laten.

3. Verkeerde haarproducten

Dit zou je ook niet snel verwachten, maar misschien worden je puistjes veroorzaakt door je shampoo of conditioner. De sulfaten en hydraterende ingrediënten van haarproducten kunnen in je poriën terecht komen waardoor deze verstopt raken.

Het resultaat? Vervelende puistjes op je rug, borst of rondom je haarlijn. Om dit te voorkomen is het handig om zo min mogelijk shampoo op je gezicht te laten komen wanneer je aan het douchen bent. Zorg er daarnaast voor dat je je gezicht goed schoonmaakt met water.

4. Verkeerd wasmiddel

Nog zo’n eventuele gekke oorzaak van puistjes is wasmiddel. Sommige chemicaliën in je wasmiddel zijn te hard voor je huid. Dus als je je kussensloop hiermee wast, is het mogelijk dat je huid reageert op deze chemicaliën als je gaat slapen.

5. Je scrubt teveel

Veel mensen denken dat hoe meer je je gezicht scrubt, hoe meer dode huidcellen je verwijdert en hoe zachter je gezichtje gaat zijn. Maar dat is niet helemaal waar. Wat soms gebeurt bij heftig scrubben, is dat je de bacteriën van je puistjes verspreidt over je gezicht.

Het is beter om je gezicht zachtjes te wassen en goed te hydrateren. Gebruik producten die je poriën schoonmaken. Op die manier hoef je niet veel te scrubben.

Dit vind je ook leuk om te lezen.

Alles wat je wilt weten over puistjes

Cosmopolitan

Reageer op artikel:
Wat?! Deze gekke dingen veroorzaken mogelijk puistjes
Sluiten