Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 15 okt 2018

Bewezen: Waarom je ‘gemene’ vriendin eigenlijk de allerbeste is

Zoals het gezegde luidt: eerlijkheid duurt het langst - zelfs als het iets is wat je liever niet wilt horen. En we hebben allemaal wel een vriendin die je altijd precies vertelt hoe het nu écht zit. En misschien wel iets te vaak en iets te hard. Maar guess what? Die 'gemene' vriendin is eigenlijk jouw allerbeste.

Shout out naar je ‘gemene’ vriendinnen

Hoe pijnlijk ze soms ook uit de hoek kunnen komen, volgens een onderzoek gepubliceerd in Psychological Science doen deze ‘gemene’ vriendinnen jou juist veel goeds. De negatieve en emotionele ervaringen met die vriendin zullen je uiteindelijk juist helpen. Waarom? Omdat ze om je geven.

Psycholoog Belén López-Pérez vertelt: ‘Je vriendinnen kunnen je soms rot laten voelen, door hun eerlijkheid. Maar ze doen dat zodat jij er beter van wordt uiteindelijk.’

Grrr waarom ben je niet gewoon aardig

Heb je je ooit afgevraagd waarom die ene vriendin jou pusht tot dingen die echt buiten je comfortzone liggen? Of niet jouw kant kiest als je haar juist nodig hebt? Je denkt misschien dat ze koppig is, maar ze daagt je juist uit. En dat werkt in jouw voordeel. Het heeft namelijk een reden.

‘Bijvoorbeeld: je vriendin wakkert je faalangst weer eens aan op het moment dat je weet dat je moet studeren, maar jij weer eens SOG (studie-ontwijkend gedrag) vertoont.’
Komt je bekend voor?

Deze vrouwen zijn puur en kritisch

Als je wordt aangesproken op je gedrag, of als je vriendin je weer eens vertelt dat je moet studeren, denk dan niet dat ze zo gemeen is. Deze ‘gemene’ vriendin is juist degene die je wilt koesteren. Ze wil het beste voor jou en de intenties zijn puur. Ze weet wanneer je een wake-up call nodig hebt en zal kritisch zijn. Want zeg nu zelf: een vriendin die het altijd maar met je eens is heb je ook niet veel aan toch?

Concluderend: we laten elkaar soms rot voelen als we die emotie nodig hebben om een bepaald doel in ons leven te bereiken. Het is hetzelfde als de rol van je ouders: ze houden van je, maar een beetje discipline of een goed advies, hoe akelig het ook kan zijn, zul je je hele leven nodig hebben.

LEES OOK:
Sarcastische meisjes zijn de allerbeste vriendinnen die de wereld zich kan wensen

Science Daily

Reageer op artikel:
Bewezen: Waarom je ‘gemene’ vriendin eigenlijk de allerbeste is
Sluiten