Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 22 sep 2016

Geneeskunde meisjes opgelet! Jullie herkennen deze 12 dingen als geen ander

Je wist het als klein meisje al: je móest en zou later arts worden. En je hebt er hard voor gewerkt om dat te bereiken. Het is in jouw ogen de leukste studie die je kan doen, maar af en toe ook loodzwaar. En als student geneeskunde herken je deze twaalf dingen als geen ander:

1. Je wordt om elk kwaaltje opgebeld door je vriendinnen

Ze sturen elke bultje en vlekje door naar jou zodat jij het met kundig oog kunt beoordelen. Maar ook als ze de pil zijn vergeten of al weken hoofdpijn hebben. Uiteraard geef jij altijd met al je geduld antwoord en advies. Maar soms irriteer je je dood want hóe moet jij het allemaal in hemelsnaam weten?

2. Afstuderen lijkt nog heel ver weg

Geen enkele studie duurt zolang als die van jou en dat lijken anderen zich soms niet te realiseren. Waar een ander klaar is na vier jaar studie ben jij pas nét een beetje begonnen. Je zult nooit uitgeleerd zijn. En dat is leuk maar soms ook totaal niet leuk.

3. Mensen denken dat je sowieso een arts gaat trouwen

Trouwens kappers ook met kappers? En advocaten me advocaten? Gek genoeg denken mensen altijd dat je hoe dan ook een arts gaat trouwen. En op verjaardagen vraagt je tante ook steevast: ´En kind, heb je al een leuke arts aan de haak geslagen?´

4. Maar ook dat je zelf méga gezond leeft

Ze denken dat je nooit drinkt, rookt of vette frietjes eet. En als je wel een keer wordt betrapt op een sigaretje dan denken je vriendinnen direct: ´Ach zij doet Geneeskunde en rookt, dus dan kunnen wij ook gerust een sigaretje roken!´. En als dat niet wordt gezegd dan kijken mensen je met grote ogen aan, want als dokter in spé kan dat toch écht niet?

5. Je hebt huilend afscheid moeten nemen van nagellak

Je co-schappen zijn niet per se voordelig voor je looks. Je rood gelakte nagels zijn verleden tijd, je lange weelderige lange lokken zitten voortaan in een strak opgebonden knotje én je leuke oorbelletjes liggen al tijden in een laatje te wachten totdat het weekend aanbreekt.

6. Je weet dat er echt dokters-humor bestaat

Want tussen al het leed in het ziekenhuis is er gek genoeg nog plaats voor een grapje hier en daar. Een beetje cru is het soms wel om over al dat leed te grappen maar het maakt het werk ook iets luchtiger. En dat is iets wat zeker nodig is af en toe.

7. Co-schappen betekent geen sociaal leven

Extreem vroeg je bed uit en zodra je thuis bent, ben je uitgeteld en heb je misschien twee uurtjes voordat je weer je bed in moet duiken. Dit eist zijn tol op je sociale leven en dat vereist daarom begripvolle vrienden en vriendinnen.

8. Geneeskunde feesten zijn de shit

Geneeskunde feesten zijn op één of andere manier extreem hot. En er zijn niet alleen maar Geneeskunde-studenten maar ook studenten van andere opleidingen. Stiekem vind je het zelf ook wel fijn want wie weet lopen er nog een aantal leuke mannen rond die je vervolgens níet in de ziekenhuisgangen tegenkomt.

9. De ´wat studeer je vraag?´ in de kroeg

Want als je mannen vertelt dat je geneeskunde studeert dan hebben ze altijd de flauwste opmerkingen. Of jij toevallig niet even kan kijken naar die pijnlijke rug. Of ze denken meteen dat je zó slim als Einstein (ben je stiekem ook) bent. En oh ja, ze denken dat je rekening nu al bommetje volstaat. Helaas duurt dat nog wel even.

10. Je vindt weinig écht smerig

Een beetje bloed, poep, urine of ander menselijk materiaal is iets waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt. Als het niet in woorden is, dan wel in afbeeldingen of IRL in het ziekenhuis. De eerste keer was misschien even schrikken maar tegenwoordig heb je een extreem sterke maag ontwikkeld.

11. Iedereen denkt dat je ouders óók arts zijn

Eerlijk is eerlijk, heel vaak is dit het geval. Maar niet altijd. En als jij een kind bent uit een niet-artsen gezin dan kijken ze je allemaal vreemd aan.

12. Dat mensen beter maken het mooiste is wat je kan doen

Het is hard werken maar je gaat altijd met een voldaan gevoel naar huis. Zelfs als iemand niet meer beter wordt kan jíj er nog alles aan doen om de persoon in kwestie een mooie laatste tijd te geven. Hoe gek dat ook klinkt. Je komt dichterbij mensen dan wie dan ook en ze zijn je heel vaak dankbaar.

Ook toevallig een hockeymeisje?
Hockeymeisjes opgelet! Alleen jullie hebben deze 9 voordelen

Reageer op artikel:
Geneeskunde meisjes opgelet! Jullie herkennen deze 12 dingen als geen ander
Sluiten