Geniaal! Er komen contactlenzen die je ogen in je slaap verbeteren

Als het voor jou doodnormaal is dat je 's ochtends wakker wordt en niet scherp ziet voordat je een bril op je hoofd zet of je lenzen in doet, dan hebben we goed nieuws voor je. Er is namelijk een belangrijke doorbraak in onderzoek naar contactlenzen.

Lenzen hebben zo hun voordelen. Natuurlijk dat je scherp ziet, maar bijvoorbeeld ook dat je geen last hebt van tranende ogen als je een ui snijdt. Maar ja, soms is het ook best lastig. Na het uitgaan bijvoorbeeld, als je eigenlijk meteen in je bed wilt ploffen. En van droge ogen weet je ook álles.

Oogheelkundigen hebben in het wetenschappelijke tijdschrift the Advances in Ophthalmology and Visual Systems een onderzoek gepubliceerd over heel bijzondere, nieuwe contactlenzen. Het zijn namelijk lenzen die je ’s nachts in doet, waardoor de curve van je oog verandert. Zo heb je overdag – ja, zonder lenzen en zonder bril – een veel beter gezichtsvermogen.

Het werkt eigenlijk als een soort beugel. Wat betekent dat je de lenzen na een tijdje dragen niet meer nodig hebt. Volgens experts is dit een grote doorbraak. Deze uitvinding kan de manier waarop we omgaan met oogafwijkingen in de toekomst totaal veranderen. Stel je voor dat laseren niet meer nodig is, maar alleen het dragen van lenzen als je gaat slapen, om perfect te kunnen zien.

Laseren of een bril is in de toekomst niet meer nodig

Helemaal ideaal zijn de lenzen nog niet. Het onderzoek is namelijk uitgevoerd bij kinderen. Én er is vooral getest op bijziendheid. Vision correcting lenzen voor volwassenen bestaan al wel, maar dan is het zicht alleen de dag nadat je de lenzen hebt gedragen goed.

Toch zijn we heel erg blij, want dit is het begin van iets groots. Professor en oogexpert James Wolffsohn gaat een team samenstellen en een kliniek inrichten in het Verenigd Koninkrijk om de techniek met de geniale lenzen verder te onderzoeken. Wordt vervolgt.

LEES OOK: Wetenschappelijk bewezen: brildragers zijn slimmer

Reageer op artikel:
Geniaal! Er komen contactlenzen die je ogen in je slaap verbeteren
Sluiten