Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 15 jan 2015

Zouden gephotoshopte modellenfoto’s moeten worden gelabeld?

We leven momenteel in een behoorlijk surrealistische wereld. Wij vrouwen hebben nog wel eens de neiging om te geloven dat de modellen in de foto's daadwerkelijk zo perfect zijn als op de foto's. Ondanks dat we stiekem wel weten dat het hier om mad photoshopskills gaat. De New York Times schreef over een nieuw ratingssysteem waaraan gephotoshopte foto's voortaan moeten worden gelabeld.

Zelfs de mooiste modellen en filmsterren worden nog tot in de oneindigheid geairbrushed. Pukkeltjes worden weggevaagd, benen worden verlengd en tailles worden smaller gemaakt. En hoewel we stiekem wel beter weten, maakt het toch dat wij ook gaan verlangen naar onhaalbare perfectie. Pas als we het zien, geloven we het:

Een professor van Darthmouth stelde een manier aan om mensen bewust te maken van een hoge mate van Photoshop. Foto’s zouden moeten worden gelabeld van één tot en met vijf, waarbij vijf staat voor de hoogste mate van toegepaste photoshop. Het labelen zou vrouwen bewuster moeten maken van de scheiding tussen realiteit en fictie.

Uit studies is zelfs naar voren gekomen dat wanneer vrouwen slechts drie minuten keken naar aangepaste modellenfoto’s, zij zich al slechter voelden over hun eigen lichaam. De enige vraag die nog rest is, gaat dit meetsysteem ons echt beter laten voelen, of zullen we de rest van ons leven voor dit sprookje blijven vallen?

Reageer op artikel:
Zouden gephotoshopte modellenfoto’s moeten worden gelabeld?
Sluiten