Joke Jiers Botma
Joke Jiers Botma Life 20 sep 2019

Als je altijd last hebt van een emotionele kater herken je deze gevoelens maar al te goed

De één wordt na een avond stappen melig wakker want wát was het een geweldige avond. De ander wordt lichtelijk depressief wakker met de welbekende emotionele kater.

Een emotionele kater is het nare gevoel dat je over hebt gehouden aan een avondje wijn drinken. Zodra jij wakker wordt spookt er van alles door je hoofd. Want heb je niks raars gezegd? Wedden dat je deze gevoelens als geen ander herkent:

‘Wat heb ik in hemelsnaam gedaan?’

Je wordt wakker met een bonkend hoofd en je weet het direct, dit wordt een emotionele kater. Je hebt te diep in het (zesde) glaasje gekeken. Je trekt direct in twijfel wat je allemaal wel niet hebt gedaan en gezegd. Opeens ben je bang dat je iets héél ongepast tegen die leuke jongen hebt gezegd. Oh, en je was misschien té eerlijk tegen die goede vriendin.

*Overanalyseren*

Je probeert je elk woord wat uit je mond kwam te herinneren. Tevergeefs. Het piekeren kan beginnen.

‘Iedereen vindt mij vast stom’

Je weet het zeker. Je bent ál je vriendinnen kwijt door je dronkenschap. En mensen vinden je sowieso vast een afschuwelijk mens. Ze vinden mij vast stom en irritant.

*Vriendinnen stellen je gerust*

Voordat je het weet hang je al met je kopzorgen aan de lijn met een vriendin. En, zoals gewoonlijk, stelt zij je gerust. Je maakt het namelijk veel groter in je hoofd dan dat het daadwerkelijk is. En iedereen is heus niet met jou bezig weet ze je te zeggen. Ja inderdaad, waarom denk je dat iedereen zo bezig is met jou meid?

‘Waarom heb ik geen ruggengraat?’

Is de vraag die jij jezelf al jaren stelt.

‘Mijn leven is zo nutteloos en vreselijk’

Door je emotionele kater zie je het allemaal niet meer zitten. Je vraagt jezelf af wat je leven voorstelt en wat het doel is. Ja, je gaat diep meid.

Je zweert aan jezelf dat je nooit meer alcohol drinkt

Want je bent nu écht tot het inzicht gekomen dat weinig goeds met zich meebrengt. Je denkt er zelfs aan om een fitgirl te worden. Héérlijk, lekker sporten en quinoa eten wordt je nieuwe hobby. Geloof je het zelf?

Jij op vrijdag: ‘wie gaat mee wijn drinken?’

Je bent in ieder geval wél gezellig.

Meer over katers:

Reageer op artikel:
Als je altijd last hebt van een emotionele kater herken je deze gevoelens maar al te goed
Sluiten