Emma Vloeimans
Emma Vloeimans Gezondheid 25 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Gezond eten én afvallen? Een voedingsschema kan je goed helpen

Het nieuwe jaar is weer begonnen en je besluit (opnieuw) dat dit het moment is om die overtollige pondjes vaarwel te zeggen. Vol goede moed begin je aan je missie, maar volhouden is niet altijd even makkelijk. Een voedingsschema kan misschien net dat nodige steuntje in de rug geven.

Hoe werkt afvallen eigenlijk?

Hoewel je er misschien al van op de hoogte bent, is het toch even handig uit te leggen hoe afvallen precies werkt. In de basis komt het neer op het aantal calorieën dat jouw lichaam dagelijks verbrand vs. wat het binnenkrijgt.

Wanneer je op een dag minder calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrand, zal je lichaam je vetvoorraden aanspreken om aan de extra energie te komen. Het verbranden van deze voorraad zorgt ervoor dat jouw zwembandjes langzaam verdwijnen. Voor aankomen werkt dit precies andersom.

Hoewel er veel factoren zijn die bepalen wat je precies nodig hebt en hoeveel je op een dag verbrand, komt het  neer op de hoeveelheid beweging die je per dag uitoefent en de hoeveel energie die je via voeding binnenkrijgt.

Hoeveel calorieën moet ik eten?

Hoewel we allemaal weten dat voldoende beweging belangrijk is om gewicht te verliezen, is de juiste voeding nog een stuk belangrijker. De hoeveelheid calorieën die je op dagelijkse basis naar binnen schuift bepalen namelijk of je van de zomer in het zwembad blijft drijven of langzaam naar de bodem zinkt.

Maar hoe weet je dan hoeveel calorieën je moet eten? Het bedrijf Voeda heeft hiervoor een geniaal tooltje ontwikkeld. Met hun gratis calorie-calculator bereken je binnen 4 eenvoudige stappen precies hoeveel calorieën jij op dagelijkse basis nodig hebt.

Voedingsschema

“Hartstikke leuk” horen we je denken, maar hoe bepaal ik dan in godsnaam wat ik allemaal moet en kan eten? Geen paniek, ook hier heeft Voeda aan gedacht.

Een persoonlijke voedingsschema gebruiken

Nadat je jouw dagelijkse caloriebehoefte hebt berekend koppelt de website hier namelijk direct een passend voedingsschema aan. Dit schema is samengesteld door een diëtist en sluit volledig aan bij het aantal calorieën en voedingswaarden dat jij nodig hebt om je doel te behalen.

Het voedingsschema bestaat uit 7 losse dagschema’s die zijn opgesteld uit lekkere en gezonde gerechten. Zo vind je makkelijk te maken ontbijtjes, gezonde lunches en lekkere avondmaaltijden. De gerechten in jouw schema zijn volledig verwisselbaar. Op die manier kun je jouw schema voor langere tijd gebruiken en inrichten op de manier die voor jou het beste werkt.

Inzicht in je voeding en meer

Het fijne aan de schema’s is dat voor elk ingrediënt en maaltijd exact wordt getoond welke voedingswaarden en calorieën het bevat. Zo hoef je zelf dus niks bij te houden of af te meten, maar ben je wel op de hoogte van wat je allemaal binnenkrijgt.

Voedingsschema afvallen

Naast de dagschema’s bevat jouw voedingsschema ook lekkere recepten voor het avondeten en een boodschappenlijstje op maat. Hiermee haal je direct je alle ingrediënten voor de week in huis.

Dus, probeer dit jaar eens niet op te geven op die goede voornemens en probeer jouw eigen voedingsschema uit. Wat heb je te verliezen? Behalve die extra kilo’s dan… Klik hier om jouw dagelijkse calorieën te berekenen.

Reageer op artikel:
Gezond eten én afvallen? Een voedingsschema kan je goed helpen
Sluiten