Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 17 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Welke vetten zijn goed voor je? 13 producten met gezonde vetten

Bang om vetten te eten? Dat is helemaal nergens voor nodig, want gezonden vetten passen juist in een goed en gebalanceerd eetpatroon. We leggen uit waarom, en hebben 13 bronnen van gezonde vetten voor je op een rijtje gezet.

Waarom het goed voor je is om gezonde vetten te eten

Vetten horen thuis in een gezond voedingspatroon. Het is een belangrijke brandstof, net zoals eiwitten en koolhydraten. Bij een gezond en gebalanceerd voedingspatroon komt 20 tot 40 procent van jouw energie uit vetten.

De angst om vetten te eten is dan ook in veel gevallen onnodig. Vetten horen juist in een goed, gezond eetpatroon. Eet je niet genoeg vetten, dan kan dat zelfs nadelige gevolgen hebben voor je vitaliteit, hormoonbalans en algehele welzijn.

Het is wel belangrijk om voor de gezonde vetten te gaan. Transvetten (die vind je terug in cake, koekjes, gefrituurd eten en chips), dat kan je beter zo veel mogelijk links laten liggen. De de producten uit de lijst hieronder kan je beter wél op je boodschappenlijst kunt zetten.

13 bronnen van gezonde vetten

1. Avocado

Als we denken aan gezonde vetten, dan popt avocado als eerste in ons hoofd. De avocado is de laatste jaren immens populair geworden, en dat komt onder andere door de vezels en gezonde vetten waardoor je lang verzadigd bent.

DIY – Op deze manier maak jij je eigen avocadomasker

2. Zalm

Ben je een liefhebber van vis? Dan kunnen we je blij maken met het feit dat vette vis op zijn tijd heel goed voor je is vanwege de Omega3-vetzuren. Deze vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten. Zalm is onze favoriet…

3. Tonijn

… maar ook een stukje tonijn is hartstikke gezond. Een aantal andere vissoorten die in de categorie ‘vette vis’ horen zijn haring, makreel, zeebaars, garnalen en pangasius.

4. Volle melk

Over het algemeen bevat volle melk 3,5% vet, halfvolle melk zit op 1,5% en magere melk 0,5% vet. Door deze verhoudingen heeft volle melk meestal ook meer smaak dan magere melk. Wil je wat extra vetten binnenkrijgen, dan is een glas volle melk een prima keuze.

5. Volle kwark

Voor volle kwark geldt hetzelfde: volle kwark bevat meer vetten dan magere kwark. Daarnaast verzadigt volle kwark ook nog eens hartstikke goed en smaakt het lekker romig.

6. Ei(geel)

Eieren zijn niet alleen een bron van eiwitten, maar het eigeel bevat ook nog eens gezonde vetten. Gekookt, gebakken of geklutst, het past allemaal in een verantwoord voedingspatroon.

Plantenkillers opgelet: het water van gekookte eieren kan je redmiddel zijn

7. Pure chocolade

Dat is nieuws waar we blij van worden: volgens vele onderzoeken zit pure chocolade van goede kwaliteit vol vitamines en mineralen. Ga dan wel voor chocolade met minstens 70% cacao.

8. Kokos

Een andere lekkere manier om gezonde vetten binnen te krijgen, is met kokos flakes. Deze topping is een heerlijke toevoeging aan jouw overnight oats, havermout of kwark.

9. (Olijf)olie

Olijfolie zit vol met vitamine E en onverzadigde vetten, wat het een prima manier maakt om ‘s avonds jouw aardappels, vlees(vervanger) en groenten in te bakken.

10. Noten

Noten zijn lekker, vullend en zitten vol met gezonde vetten. We raden overigens wel aan om te gaan voor ongezouten noten. Gezouten noten bevatten over het algemeen erg veel zout (goh), waardoor je 1) door blijft eten en 2) meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout binnenkrijgt.

Let’s go nuts! Dit zijn de redenen waarom je elke dag een handvol noten zou moeten eten

11. Edamame

In groenten zit over het algemeen heel weinig vet, maar edamameboontjes bevatten per 100 gram toch nog 8 gram vet. Dat maakt deze kleine bonen een bron van goede vetten, maar ook van eiwitten (18 gram per 100 gram).

12. Lijnzaad

Wij zijn dol op lijnzaad, omdat je het op vele manieren kunt verwerken in je voeding. Voeg ze toe aan je havermout of kwark, door de smoothie of over je salade. Ga wel voor gebroken lijnzaad, want jouw lichaam kan heel lijnzaad niet goed verwerken.

13. Andere pitten en zaden

Ook andere pitten en zaden zijn een goede toevoeging aan je voedingspatroon. Denk aan zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad en sesamzaadjes. Je hoeft geen kilo’s pitten en zaden weg te werken, maar verwerk ze eens in een maaltijd of door een salade. Zo krijg je die gezonde vetten gemakkelijk binnen.

Gezond eten: met déze 6 hacks is dat makkelijker dan je denkt