Gina Koninkx
Gina Koninkx Love & Seks 8 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

*Poef* ineens hoor je helemaal niks meer van je date: waarom zoveel mensen aan ghosting doen

Na een nieuwe match te hebben gevonden op een datingapp gaat het eigenijk vrijwel altijd hetzelfde. Al je gesprekken beginnen op een identieke manier, je gaat een drankje drinken. Misschien wel twee of drie. Je zegt tegen je vriendinnen dat dit hem of haar écht wel eens zou kunnen zijn. Je vraagt of jullie nog een keer wat leuks gaan doen en *BAM* je hoort niks meer. Ghosten gebeurt veel te vaak.

Vaak genoeg hoor je je vriendinnen vertellen dat ze voor de zoveelste keer zijn geghost. Blijkbaar vinden mensen dat het nieuwe normaal. Vaak hoor je dat mannen dit doen maar hallo meiden, wij doen dit zelf ook vaak genoeg.

Het zien niet alleen mannen die ghosten

Het aparte is misschien wel dat ghosten al veel langer bestaan dan we denken en niet per se pas in opkomst is sinds het digitale tijdperk. De strategie om iemand volledig te negeren en je terug te trekken uit zijn of haar leven is zelfs al in 1980 onderzocht. Maar waarom doen we dat toch?

We denken anders na over break-ups

Allereerst gebeurt ghosten omdat we anders nadenken over een break-up of hetgeen wat je dacht te hebben met iemand. Het klinkt misschien een beetje raar, maar jouw leuke crush vindt het misschien heel normaal om niks meer van zich te laten horen. Hij of zij voelt geen verplichting tegenover jou of zag simpelweg iets heel anders in jullie dan wat het tot nu toe was. Vervelend, maar waar.

Grappig om te weten is dat uit onderzoek blijkt dat mensen die iemand ghosten de ander daarvan de schuld geven. Ze zoeken het dus niet bij zichzelf en hun eigen gebrek aan lef om eerlijk te zeggen waar het op staat. In plaats daarvan geven ze aan dat omdat hun crush of date zo anders is, ze geen andere optie zien dan hem of haar te ghosten. Lullig.

Houd de eer aan jezelf

Laten wij in ieder geval nu unaniem afspreken dat wij niemand meer zullen ghosten. Want hoewel je date het misschien zelfs geen probleem zal vinden (kunnen we ons bijna niet voorstellen) is het voor jezelf alleen maar een leermoment om de confrontatie aan te gaan. Houd de eer lekker voor jezelf, worden we allemaal een beetje beter van.

Lees ook: Er bestaat een ergere vorm van ghosting en je herkent het aan deze signalen

Reageer op artikel:
*Poef* ineens hoor je helemaal niks meer van je date: waarom zoveel mensen aan ghosting doen
Sluiten