Yasmine Esser
Yasmine Esser Travel 31 juli 2016

Glazen bol: Dit is hoe en waarheen je in 2025 waarschijnlijk wil reizen

Bak jij nu het liefst op het strand op vakantie of ga je liever op avontuur? In 2025 denk je daar misschien heel anders over.

De organisatie ANVR (Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen) en travel trendbureau Cherry Picker hebben onderzoek gedaan naar reizen van de toekomst. Dit zijn de reistrends voor 2025.

Home away from home

Stel je voor: een huis, wat zeggen we, een villa, ergens op een prachtige locatie. Een wijngaard, een bos, pal aan het strand. Een zwembad in de tuin. In 2025 ga je er met het hele gezin naar toe. Jij met je lover en misschien wel kinderen. En opa’s en oma’s zodat zij op de kinderen kunnen passen, terwijl jij en je lover er samen op uit trekken. Een multigeneratie vakantie. Net als thuis, maar dan beter en veel relaxter.

Dingen doen

Vakanties waarbij het draait om ervaringen. Over negen jaar ga je waarschijnlijk minder vaak een cathedraal of kasteel bezoeken, maar meer ervaringen beleven. Bijvoorbeeld de taal leren van je bestemming, een dag op een rijstveld werken tussen de locals, of meedoen met religieuze vieringen en festivals.

Je stelt een bucketlist samen van dingen die je wilt doen op vakantie en niet meer per se van dingen die je wilt zien. Dit doe je op basis van ervaringen van anderen en online reisplatformen.

Tot jezelf komen

Nu vind je het misschien al heerlijk om op vakantie te ontsnappen van je gewone leven. Maar in de toekomst zul je ook echt weer op zoek gaan naar jezelf. Je vakantie wordt een tripje om jezelf op te laten, of je eigen identiteit te herontdekken. Denk aan: stiltewandelingen, meditatiereizen, yogaretraites en spatripjes. Ook zullen er reizen komen waar no husbands are allowed en waar je afgesloten zult zijn van de buitenwereld, een digital detox.

Uitdagingen aangaan

Alleen op reis gaan om te ontdekken of je dat kan, zo lang alleen zijn en nieuwe mensen ontmoeten. Naar New York vliegen om mee te doen aan de marathon. Een reis maken omdat je een mudrace wilt doen of een paardrijtocht door Mongolië. Je gaat op reis om een uitdaging aan te gaan.

Reizen als manier van leven

Niet als vakantie, maar constant. Je raakt lost in travel. Je belandt van de ene locatie op de andere. Je laat je leiden door je netwerk, door mensen die je onderweg ontmoet, door het werk dat je kunt vinden, door het weer en door je gevoel. Je laat je meevoeren en bent eigenlijk een soort nomade, zonder vaste verblijfplaats. Lijkt je dit niet heerlijk?

We-zien-wel reizen

Alles tot in de puntjes voorbereiden wordt passé. In 2025 ga je dingen aan het toeval overlaten. Je koopt bijvoorbeeld alleen een vliegticket, of boekt juist alleen een accommodatie. Je kunt ook kiezen voor een reis waarbij je pas op het vliegveld hoort waar je eigenlijk naar toe gaat. Tja, dat is nog eens een uitdaging voor de controlfreaks onder ons.

Travel la vida local

Beleving en nieuwe culturen ontdekken staan centraal. Je gaat helemaal op in het leven van de locals, om zo een authentieke reiservaring te hebben. Je kunt ook vrijwilligerswerk doen, zo doe je iets teug voor de gemeenschap.

Vond je dit artikel leuk? Dan wil je hier misschien ook even over wegdromen? Om bij weg te dromen: de 12 allermooiste eilanden van Europa en je wilt er meteen heen

Reageer op artikel:
Glazen bol: Dit is hoe en waarheen je in 2025 waarschijnlijk wil reizen
Sluiten