Goede voornemens? Als je het 66 dagen volhoudt lukt het voor de rest van je leven

Van plan om een slechte gewoonte aan te pakken? Zodat je eindelijk eens sigaretten aan de wilgen hangt, op tijd komt bij belangrijke afspraken, een boek leest in plaats van onzeker te worden van Insta-meisjes en groente boven koekjes verkiest? Dat is misschien moeilijk, maar, het is maar 66 dagen moeilijk. Als je het zo lang volhoudt heb je namelijk voorgoed je leven veranderd.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je sommige dingen altijd in een bepaalde volgorde doet? Bijvoorbeeld je ochtendroutine. Of waarom je altijd na de lunch een kopje koffie wilt? Het antwoord: het is een gewoonte, die je zelf hebt gecreëerd.

Maar dat betekent ook dat je slechte gewoontes dingen zijn die je zelf veroorzaakt. Bijvoorbeeld dat je altijd te laat komt. Het goede nieuws is wel dat je die gewoontes aan kunt pakken.

Het duurt maar 9,5 week voor je leven is veranderd

Oké het gaat niet makkelijk worden, want een gewoonte is precies dat: een gewoonte. Je hebt waarschijnlijk niet eens door dat je het doet. En juist daarom kan het lastig zijn je leven te veranderen. Maar het is mogelijk en je hebt er maar twee maanden en een paar dagen voor nodig.

Volgens een onderzoek, gepubliceerd in the European Journal of Social Psychology, duurt het namelijk maar 66 dagen om voorgoed een gewoonte te veranderen. De onderzoekers onderzochten hiervoor 96 personen, twaalf weken lang.

Wat je ook wilt doen – meer water drinken, een positievere levensinstelling hebben – you can do it.

Lees dit ook even: Draai je maar weer om: te weinig slapen kost namelijk handenvol geld

Reageer op artikel:
Goede voornemens? Als je het 66 dagen volhoudt lukt het voor de rest van je leven
Sluiten