Redactie
Redactie Gezondheid 31 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom goede voornemens op 1 januari wél echt nut hebben

Als eerst: waarom nemen we onszelf eigenlijk dingen voor aan het begin van het jaar? Veel voornemens draaien niet om overleven. Ook als het niet lukt om een voornemen vol te houden, is het geen ramp. Je leeft nog steeds je leven, alleen dan wat rommeliger of minder fit.

Volgens Psychologytoday.com draait het allemaal om controle. Een nieuw jaar is een nieuw begin. Een tijdperk waarvan we niet weten wat er gaat gebeuren en dat vinden veel mensen een onprettig idee. Vasthouden aan voornemens geeft een gevoel van controle. Tenminste, zolang het goed gaat.

Geef niet op met je voornemens

Maar, als het één of twee dagen niet is gelukt om je nieuwe voornemens uit te voeren, betekent het niet meteen dat je hebt gefaald. Geen zorgen. Hoewel veel mensen denken dat nieuwjaarsvoornemens nutteloos zijn, kunnen ze écht werken.

Dat zegt Dr. Thomas Witty, een Amerikaanse psycholoog bij het CoxHealth Rehabilitation centrum in Springfield, Missouri. ‘Uit onderzoeken weten we dat mensen die voornemens hebben aan het begin van het jaar, tien keer meer kans hebben om te slagen dan mensen die op elk ander moment iets willen veranderen in hun leven,’ zegt hij tegen nieuwszender Ozaksfirst.com.

Er zijn een paar dingen die je kunt doen om je te helpen met je voornemens. Neem een doel voor ogen en maak een plan om je doel te bereiken. Volgens de psycholoog is het belangrijk om niet te veel in één keer te willen veranderen. Begin klein, met één stap richting je uiteindelijke doel. En, je moet het écht willen, je hebt een flinke dosis motivatie nodig. Dat zorgt er voor dat als het even niet lukt, je er niet meteen de brui aan geeft.

Gaat helemaal goed komen met jouw plannen voor 2021 toch? Je hebt het zelf in de hand. You go girl.

Reageer op artikel:
Dit is waarom goede voornemens op 1 januari wél echt nut hebben
Sluiten