Heb je last van grove poriën? Dan zou dít wel eens de oorzaak kunnen zijn (en dit kun je ertegen doen)

We weten allemaal dat het geheim van een jeugdig uitziende huid, kleine of nauwelijks zichtbare poriën zijn. Wanneer je toch meer last hebt van grove poriën, is dat zeker niet het einde van de wereld maar heel erg blij worden we er ook niet van. Maar hoe komen we eigenlijk aan grove poriën? En kunnen we er iets tegen doen?

Wij zochten het voor je uit.

Grove poriën

Na onze heerlijke lange zomer, hebben je poriën flink wat te verduren gehad. Denk aan zon (heel veel zon), zand en zweet. Het is dus flink nodig om ze eens wat extra aandacht en liefde te geven. Maar voordat we verder gaan, willen we wel graag eerlijk met je zijn – grove poriën kun je niet veranderen.

Maar wat je wel kan veranderen, is je huidconditie. Wanneer dat op zijn opperbest is, lijken je poriën ook automatisch kleiner. Zeg maar bye bye tegen je grove poriën.

Wat zijn poriën precies?

We zullen je eerst in het kort uitleggen wat poriën precies zijn. First of all, iedere huid heeft poriën. Het zijn de openingen van de kliertjes in onze huid. De zweet- en talgklieren zorgen ervoor dat ze op die manier hun afval/productie aan de oppervlakte van de huid kunnen brengen. Nu denk je misschien ‘is dit echt nodig’? Ja, zeker weten.

Talg zorgt namelijk voor een goede barrièrefunctie van de huid. Sterker nog: zonder talg wordt onze huid droog en vatbaar voor infecties en huidaandoeningen.

Verschil in poriën

Bij de meeste mensen zien we de poriën bijna niet, maar in sommige gevallen zijn ze dus groter. Vooral op de neus, voorhoofd en wangen. Grove poriën kunnen in principe echt geen kwaad, maar worden toch als vervelend ervaren.

Maar hoe kan het nou dat de éen grove poriën heeft terwijl je ze bij de ander nauwelijks ziet? Dit kan aan aantal factoren liggen. Hieronder een aantal vaak voorkomende factoren opgesomd:

1. Verstopping

Grove poriën ontstaan bijna altijd omdat ze verstopt zijn geraakt. Dit kan komen door verkeerde make-up, crèmes met veel chemische ingrediënten, verkeerde reiniging, vaak met je handen aan je gezicht zitten, of anderen soorten vervuiling. Al deze factoren rekken de poriën op waardoor ze duidelijker zichtbaar worden.

2. Elasticiteit

De hoeveelheid collageen neemt af, naarmate je ouder wordt. Dit resulteert in de vermindering van stevigheid van de poriewandjes. Hierdoor blijft vuil en make-up makkelijker in de poriën zitten waardoor de poriën groter lijken.

3. Zonnestralen

Ben jij een die-hard fan van de zon? Dan is de kans groot dat je huid steeds dikker wordt na verloop van tijd. De huidcellen rond de randen van de poriën nemen toe, waardoor ze automatisch groter lijken. Voortaan toch minder de zon in..

Behandeling

Nu is de vraag natuurlijk wat je tegen grove poriën kunt doen. Well, we can tell you. Je kunt namelijk een paar dingen doen om je poriën minder opvallend te laten lijken. En geloof ons, dit werkt echt.

1. Reinigen is key
Probeer alleen milde, in water oplosbare gezichtsreinigers te gebruiken. Vermijd ten allen tijden zeep in vaste vorm, dit omdat deze ingrediënten bevat die de poriën kunnen verstoppen. Vermijd dus producten die uitdrogende, irriterende ingrediënten bevatten want deze stimuleren de talgproductie en maken je huid daarmee alleen maar vetter.

2. Exfoliëren
Wist je dat het belangrijk is om een keer in de week je dode huidcellen te verwijderen door gebruik te maken van een exofiliant? Dit weekt namelijk dode huidcellen los, dringt diep de poriën binnen én laat ze schoon achter.

3. Hyaluronzuur
Ook een goede tip is om producten uit te zoeken waar hyaluronzuur in zit, dit houdt namelijk vocht vast. Het hydrateert de huid en gaat op die manier volumeverlies tegen.

Lees hier waarom hyaluronzuur altijd een goed idee is in je huidverzorgingsroutine.

4. Gebruik geen vette crèmes
Pas ervoor op dat je geen huidverzorgingsproducten die poriën verstoppen of die ervoor zorgen dat je klieren te veel talg produceren, gebruikt. Dit is te herkennen aan crèmes die een romige structuur hebben.

Lees ook: Beautify test: de Oil Cleansing Method om mee-eters en poriën te verminderen

Reageer op artikel:
Heb je last van grove poriën? Dan zou dít wel eens de oorzaak kunnen zijn (en dit kun je ertegen doen)
Sluiten