Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 1 okt 2015

Grumpy ladies opgelet: 7 x waarom een ochtendhumeur goed voor je is

We leven in een wereld waar positiviteit hoog in het vaandel staat. Want, zoals we weten gaat het leven dan een stuk makkelijker én is het leuker. Met een lach door het leven is ons met de paplepel ingegoten. Betrap jij jezelf er wel eens op dat je af en toe een beetje, of zelfs behoorlijk, chagrijnig kan zijn vooral in de ochtend? Oeps. Toch zit er meer positiviteit in je ochtendhumeur dan je denkt.

Een ochtendhumeur wordt gezien als iets slechts. Het komt namelijk nogal ‘zwaar’ over. We vinden dat die mensen niet zo chagrijnig moeten doen. We willen namelijk graag omringd worden door blije mensen. Toch is het zo dat positiviteit niet kan voortbestaan zonder een beetje negativiteit. Ze houden elkaar namelijk in balans. Mocht je daarom een keer grumpy zijn, dit zijn de voordelen:

1. Ze herinneren dingen beter

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die wel vaak een goed humeur hebben, makkelijker in het ootje worden genomen door misleidende vragen. Daarnaast herinneren ze zich ook minder goed details. Chagrijnige mensen juist wel.

2. Ze hebben meer motivatie die dag

Ze hebben meer motivatie omdat ze meer valkuilen zien, en doen daardoor harder hun best dan positieve mensen.

3. Ze hebben betere argumenten

Ze hebben de gave om andere mensen van hun vooroordelen af te helpen. Dit komt omdat ze elk argument dat ze geven goed is onderbouwd. Soms maakt dat een idee, verhaal of plan juist sterker.

4. Ze kunnen betere beslissingen maken op dat moment

Uit onderzoek van the University of New South Wales blijkt dat mensen die een beetje negatief zijn betere beslissingen maken. Dat werd vooral duidelijk in stressvolle situaties, zij kunnen hier een stuk beter mee omgaan dan positieve mensen.

5. Ze kunnen beter communiceren

Negatieve mensen kunnen beter communiceren. Dit komt doordat ze over elk woord wat ze zeggen hebben nagedacht. Positieve mensen kunnen in al hun enthousiasme er snel iets uitfloepen wat ze anders hadden bedoeld.

6. Ze hebben oog voor detail

En dan voornamelijk voor gezichtsuitdrukkingen. Ze weten direct hoe iemand zich voelt of wat hij of zij denkt. Daardoor kunnen ze mensen ook goed benaderen.

Toch is het niet zo dat je nu manieren moet vinden om grumpy te worden of je te uiten. Natuurlijk zijn bovenstaande effecten waar, maar wel voor af en toe. Uit studies is namelijk óók gebleken dat positiviteit ook heel veel voordelen heeft. Zo word je er gezonder van en gelukkiger. En als je altijd grumpy zou zijn, blijven mensen liever uit je buurt. Maar mocht je het een keer toevallig zijn, maak er gebruik van.

Reageer op artikel:
Grumpy ladies opgelet: 7 x waarom een ochtendhumeur goed voor je is
Sluiten