Yasmine Esser
Yasmine Esser Nieuws 31 juli 2017

Ha! Het is bewezen dat in jezelf praten helemaal niet raar is, maar juist fantastisch

Misschien betrap je jezelf er wel eens op dat je een beetje in jezelf mompelt als je op straat loopt, als je achter je laptop zit of misschien wel als je je huis opruimt. Maar voortaan hoef je je hier niet meer voor te schamen. En je hoeft ook niet om je heen te kijken om te zien of iemand het heeft gehoord. Want het blijkt uit onderzoek dat in jezelf praten helemaal niet raar is. Sterker nog, het is fantastisch om te doen en je zou het zelfs vaker willen doen.

In jezelf praten heeft een beetje een stigma. Je denkt al snel dat je niet helemaal honderd bent als je jezelf er vaak op betrapt dat je tegen jezelf babbelt. Misschien denk je zelfs dat je rijp bent voor het gesticht. Maar geen paniek, een stoornis is zelden de oorzaak. Het is juist hartstikke normaal om tegen jezelf te kletsen. En het heeft zelfs voordelen.

Een gesprek met jezelf

Lang werd gedacht dat vooral kinderen tegen zichzelf praten. Of nou ja, tegen hun denkbeeldige vriendjes. Dat zei Ewald Vervaet, klinisch- en ontwikkelingspsycholoog een paar jaar geleden tegen Elsevier. Maar volgens de psycholoog én volgens verschillende onderzoeken praten ook volwassenen tegen zichzelf. En is daar niets mis mee.

Wat je zegt ben je zelf

Uit een nieuw onderzoek, van de Michigan State University, blijkt nu dat tegen jezelf praten een helend effect kan hebben op je geest. En dat je door tegen je zelf te praten je emoties op orde kunt brengen. Volgens onderzoeker Jason Moser voelt het alsof een vriend je advies geeft.

’Tegen jezelf praten helpt om een beetje psychologische afstand te nemen van je eigen ervaringen. En dat kan je weer helpen om je emoties te reguleren,’ zegt de wetenschapper tegen EurekAlert.

Babbel daarom gerust door tegen jezelf. Is ook wel net zo gezellig, toch?

Misschien wil je dit ook lezen: Ben je snel gestrest? Dan heb je juist heel veel inlevingsvermogen

Reageer op artikel:
Ha! Het is bewezen dat in jezelf praten helemaal niet raar is, maar juist fantastisch
Sluiten