Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 29 jan 2016

Ha! Met dit ene zinnetje laat je iedereen alles doen wat jij wilt

Wat als er een geheim wachtwoord zou zijn, een simpel woordje of een zin, waarmee je iedereen kunt laten doen wat jij wilt? Dat zou fantastisch zijn toch? Nu blijkt dat er een aantal zinnen zijn die de kans van slagen érg doen verhogen. Dit is wat je kunt zeggen om alles voor elkaar te krijgen:

Heb je hulp nodig van iemand? Wil je iets van iemand die waarschijnlijk ‘nee’ zal zeggen? Deze zinnen kunnen je helpen. Het is misschien niet het antwoord voor al je problemen, maar het helpt wel om invloed uit te oefenen op het antwoord van degene aan wie je de vraag stelt. Een beetje evil, maar wel leuk.

De magische zin

De meest overtuigende zin die de kracht heeft om mensen op een andere gedachte te zetten is….

Ik weet dat je het waarschijnlijk niet wilt, maar…

Ben je opzoek naar geld, hulp, tijd, dan zal bovenstaande zin je helpen. Gek genoeg helpt deze zin je om mensen te laten doen wat jij wilt.

Andere zinnen waarmee jij een grote kans hebt om je zin te krijgen:
Je bent vrij om te accepteren of te weigeren, maar…
Doe wat jij wilt, maar…
Voel je niet verplicht, maar…

Hoe dan?

Een wetenschapper ging de uitdaging aan. Hij vroeg zo’n 640 mensen in de straten van Frankrijk om te doneren voor een goed doel voor kinderen. De helft van de mensen sprak hij aan met: ‘Je bent waarschijnlijk geïnteresseerd in organisaties voor kinderen met gezondheidsproblemen. Ik vroeg me af of je ons kunt helpen door middel van een donatie.’

De andere helft van de mensen werd een variatie van vraag gesteld: ‘Je bent waarschijnlijk geïnteresseerd in organisaties voor kinderen met gezondheidsproblemen. Je zult waarschijnlijk weigeren, maar ik vroeg me af of je ons kunt helpen door middel van een donatie?

In de eerste groep deed 25 procent een donatie. De tweede groep, waarvan de keuze werd beïnvloed, deed maar liefst 39 procent een donatie. De mensen uit deze groep doneerden ook een hoger bedrag.

We zijn gewoon koppig

Wetenschappers geloven dat dit soort zinnen psychologisch iets met ons doen. Iemand die suggereert dat je iets niet doet, geeft mensen vaak juist extra motivatie om iets wél te doen. Alleen al om te bewijzen dat iets je eigen keuze is geweest.

Mensen zijn nou eenmaal vaak koppig. Ze willen het op hun eigen manier doen. Aan de andere kant bewijst deze zin dat je het ego van de mens kunt manipuleren.

It’s MY choice

De zinnen suggereren dat de persoon die de vraag stelt eigenlijk al heeft bedacht wat jij als antwoord gaat geven op de vraag. Dat geeft je het gevoel dat je keuzevrijheid zojuist is weggenomen. Maar je wilt dat jouw keuze jouw keuze is. Het zorgt ervoor dat je de vraag liever positief beantwoordt en je niet wilt weigeren.

Dit is je kans om te testen of je datgene wat je zo graag wilt, voor elkaar kunt krijgen. Doe er je voordeel mee. Wel lief blijven hé?

LEES OOK: Als je deze 8 dingen herkent ben je gegarandeerd een control freak

Reageer op artikel:
Ha! Met dit ene zinnetje laat je iedereen alles doen wat jij wilt
Sluiten