Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 12 nov 2015

Ha! Wist je dat het luisteren naar zielige nummers eigenlijk een fantastisch effect op je heeft?!

Iedereen gaat anders om met verdriet. De één gaat sporten, de ander praat met vriendinnen maar er is nóg een ander type. Het type dat verdrinkt in de allerzieligste nummers. Zit jij ook altijd huilend mee te blèren om de meest deprimerende nummers? Goed bezig, je wordt er namelijk gelukkig van.

Het is niet zo dat je per se verdriet moet hebben voordat je zielige nummers luistert. Neem het nieuwe nummer van Adele, wedden dat minstens een kwart van de Nederlandse vrouwen een traantje heeft weggepinkt? Om vervolgens het nummer nog tig keer te luisteren en weer in huilen uit te barsten.

Het laatste nieuws omtrent dit onderwerp deed onze krokodillentranen eindelijk eer aan. Het blijkt namelijk dat zielig muziek goed voor ons is.

Happie de peppie

Volgens onderzoek uitgevoerd door Anthony Domanico kan zielige muziek een grote invloed hebben op de gemoedstoestand van de luisteraar. Volgens dit recente onderzoek van de Universiteit in Berlijn zorgt zielige muziek er namelijk voor dat we ons zielsgelukkig gaan voelen, en dat het goed is voor onze algemene geluksgevoel.

Nostalgie

Één van de meest interessante conclusies van dit onderzoek gaat over nostalgie. Zielige muziek maakt ons nostalgischer tijdens gelukkige momenten in ons leven. Krystine Batcho, professor aan de Le Moyne college legt ons uit hoe dat werkt: ‘Bij het triggeren van herinneringen ontstaat het gevoel van nostalgie. En nostalgie herinnert ons eraan wie we ooit waren, hoe we vroeger met uitdagingen zijn omgegaan, en hoe we naar anderen toe waren in relaties.’ Oftewel, nostalgische en verdrietige gevoelens zorgen ervoor dat we ons minder alleen voelen. Want we kunnen het gevoel koppelen aan ervaringen en gevoelens van vroeger.

Muziek is als een schouder om op te huilen

Als we naar zielige muziek luisteren creëren we empathie voor de woorden van de zanger of zangeres. We voelen ons niet alleen omdat het nummer hét bewijs is dat een ander zich ook ellendig heeft gevoeld, zo ellendig dat degene er zelfs een heel nummer aan heeft besteed. Het horen van iemand anders zijn stem kan al genoeg zijn om je weer iets beter te voelen. Je kan daarom zeggen dat de zanger, die je hoogstwaarschijnlijk niet eens kent, hetzelfde effect teweeg kan brengen als een peptalk van je beste vriendin. We vergeten door het leed van de ander eventjes ons eigen verdriet.

Misery loves company en dat geldt niet alleen de letterlijke schouder om op te huilen, maar ook de figuurlijke schouder van je favoriete artiest met de meest huilerige nummers. Ja, we móeten het bekennen: Thanks a million Adele.

Reageer op artikel:
Ha! Wist je dat het luisteren naar zielige nummers eigenlijk een fantastisch effect op je heeft?!
Sluiten