Voor eens en altijd: Hoe vaak moet je je haar nou écht wassen?

Teveel wassen is niet goed voor je haar, dat weten we allemaal. Maar wist je ook dat het van je type haar afhangt hoe vaak je het kunt wassen? Wij zochten voor je uit wat de beste shampoos zijn voor de verschillende haartypen, en hoe vaak je je haren het beste kunt wassen.

Fijn haar

Omdat dun, fijn haar volume mist, voelt het eerder vet aan dan dik haar. Maar elke dag je haar wassen brengt veel schade aan op fijn haar. Het aantal keer wassen per week komt nogal nauw, want te veel of te weinig wassen zorgt futloos haar. Drie keer wassen per week is het beste. Gebruik een volume shampoo en zorg dat je de conditioner alleen op de plekken aanbrengt waar het nodig is, op het middelste gedeelte en in de punten. Wanneer je de conditioner te dicht bij de haarwortels aanbrengt, wordt het haar te zwaar.

Dik, stijl haar

Het duurt even voordat je dik haar gestyled hebt, maar het voordeel is dat een goede blowout dagenlang mooi blijft zitten. Was je haar zeker niet vaker dan om de dag, liefst nog iets minder. Gebruik een shampoo met keratine of arganolie voor een gladmakend effect zodat je haar makkelijker te behandelen is.

Gekruld haar

Met krullen heb je minder snel last van de natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Hierdoor wordt je haar minder snel vet en kun je best een paar dagen wachten met het wassen van je haar. Gekruld haar kun je vergelijken met een spijkerbroek, die zit ook het mooiste na een paar dagen dragen. Twee keer in de week wassen met een hydraterende shampoo is voldoende. Kijk uit met shampoos die het ingrediënt natriumlaurylethersulfaat bevatten, dit kan een bijtend effect hebben op de haarzakjes wat kan leiden tot haaruitval.

Chemisch behandeld haar

Haar dat chemisch behandeld is, is kwetsbaar en heeft tijdens het wassen extra liefde nodig. Belangrijk is om de pH-waarde van het haar zoveel mogelijk intact te laten aangezien het haar nog kwetsbaarder is wanneer het nat is. Kies daarom voor een pH-neutrale shampoo, die parabeen- en sulfaatvrij is, en was het haar hiermee ongeveer één keer per week.

Haar dat een keratine behandeling heeft ondergaan

Haar dat een keratine behandeling heeft gehad voelt vaak wat vettig aan bij de wortels door de intensiteit van de behandeling. Maar je wil niet meteen de toegevoegde proteïnen uit je haar wassen. Was je haar daarom om de andere dag met een speciale keratine shampoo. Het is belangrijk dat deze sulfaatvrij is, anders was je de keratine weg.

Gekleurd haar

Bij gekleurd haar wil je niks anders dan het vuil en de opgebouwde styling producten uit je haar wassen. Haar dat gekleurd is, is vaak poreus en te vaak wassen kan ervoor zorgen dat de kleurmoleculen uit je haar verdwijnen. Was daarom je haar maximaal twee keer per week met een shampoo die zorgt voor kleurbehoud.

Reageer op artikel:
Voor eens en altijd: Hoe vaak moet je je haar nou écht wassen?
Sluiten