Het gevoel dat je haar ‘pijn’ doet? Experts leggen uit hoe dat zit

Haarpijn. Het bestaat echt. Sterk er nog, waarschijnlijk maak je zelf ook geregeld mee dat je haar echt pijn doet. Na een lange dag een strakke knot of staart in hebben gehad bijvoorbeeld, al kan je er ook heel random last van krijgen. Maar hoe komt dat eigenlijk, en wat kan je er tegen doen?

Wij zochten het voor je uit.

Haarpijn: zo komt het

De wetenschap achter haarpijn is als volgt: het is eigenlijk pijn aan je hoofdhuid. De oorzaak kan verschillend zijn. Als je je haar bijvoorbeeld vaak in een strakke staart of knot draagt, komt er veel druk te staan op de haarfollikels (haarzakjes). Zodra je je haren los gooit, voel je de haarpijn. Of hoofdhuidpijn, moeten we eigenlijk zeggen.

Een andere oorzaak kan het samenklonteren (dat klinkt viezer dan het is) van huidcellen en het vasthouden van vocht op de hoofdhuid zijn. Dat kan namelijk zorgen voor kleine ontstekingen, wat weer pijn kan veroorzaken.

Psst, sla dit artikel op met Pinterest

Dit doe je ertegen

Goed. Nu je weet wát de haarpijn kan veroorzaken, is het minstens net zo belangrijk om te weten hoe je ook weer van die ellendige pijn af komt. Well, we got you. Met deze tips zou je binnen no-time van haarpijn af moeten zijn.

1. Laat je haren hangen

Strakke haarstijlen – zoals een knot of staart – werken niet mee. Het kan allemaal zorgen voor pijn aan je haar én het kan zelfs je haarzakjes beschadigen. Als je al gaat voor een strak kapsel, draag het dan niet de hele dag (en nacht) door. Eens per week moet kunnen, maar je haren los laten hangen is fijner als je van haarpijn af wil komen.

2. Kijk naar je producten

Als je veel gebruik maakt van bijvoorbeeld droogshampoo, kan het niet meer gebruiken van dat soort producten ook al een oplossing zijn. Het probleem met dit soort producten voor je haar, is namelijk dat het vaak te veel wordt gebruikt. Daarnaast moet je ook opletten dat je het niet op je hoofdhuid sprayt, maar echt óp je lokken.

3. Was je haar goed, met regelmaat

Was je haren met regelmaat, maar doe het ook weer niet te vaak. Als je je haren te vaak wast, verstrooi je de pH-balans. Dat kan weer zorgen voor haarpijn. Tip: gebruik een milde shampoo zonder siliconen en schuimende bestanddelen, dat verlicht ook de pijn en irritatie.

Meer over je haar:

Reageer op artikel:
Het gevoel dat je haar ‘pijn’ doet? Experts leggen uit hoe dat zit
Sluiten