Renée
Renée Beauty en Style 30 apr 2020

Last van haaruitval? Hier komt het door en dit kun je eraan doen

Zeg maar hallo tegen een volle borstel en een verstopt doucheputje, want het seizoen van de haaruitval is begonnen. Maar wat zijn de oorzaken hiervan en wat doe je ertegen? Beautify vertelt het je.

Iedere dag heb je last van haaruitval, dus het is geen reden om meteen in paniek te schieten als je een pluk haar in je hand hebt. Maar als je merkt dat je er steeds meer haren uitvallen is het wel zo fijn om te weten of er iets aan de hand is. Raadpleeg trouwens altijd de huisarts als je je zorgen maakt.

Oorzaken van haaruitval bij vrouwen

Iedere dag verlies je zo’n 50 tot 100 haren, daar is niets mis mee. Zodra dit aantal meer wordt en/of je haren steeds dunner terugkeren, spreek je misschien wel van haaruitval. Dit zijn verschillende oorzaken:

Erfelijke haaruitval

Volgens de Haarstichting is erfelijke haaruitval de meest voorkomende soort. Dit heet ook wel Alopecia Androgenetica. Het proces gaat geleidelijk en daarom is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts.

Als er in een korte periode kale plekken ontstaan is dit waarschijnlijk niet aan de orde.

Slechte conditie van de hoofdhuid

De doorbloeding is belangrijk om haargroei te stimuleren. Heeft je hoofdhuid onvoldoende doorbloeding? Dan kan het zijn dat je haren verliest. De haarzakjes krijgen dan te weinig voedingsstoffen.

Breekt je haar snel af? Met deze 7 tips heb je dat probleem niet meer

Medicijnen of behandelingen

Daarnaast spelen medicijnen of medische behandelingen een rol.

Stress

Het is mogelijk dat je haar verliest door stress. Maar wees niet bang, het gebeurt niet direct. Je haar zou pas uitvallen als je tijdens een langere periode gestrest bent. Zodra je lichaam de adrenaline niet voldoende afbreekt kan dit effect hebben op je haargroei.

Eten

Het is niet altijd waarschijnlijk dat eten de oorzaak is van haaruitval. Wel kan het zo zijn dat wanneer je een streng dieet volgt je te weinig proteïne binnenkrijgt. Houd je dit lange tijd vol, dan laat je haar los.

Vergeet niet dat haaruitval veel meer oorzaken heeft dan je zelf zo 1, 2, 3 kunt vaststellen.

Wat doe je tegen haaruitval?

Tot slot wil je waarschijnlijk weten wat je tegen haaruitval doet. Je raadt het misschien al, maar het ligt heel erg aan de oorzaak hoe je dit aanpakt. Je huisarts helpt je hier verder mee.

Maar dat is niet alles, want er zijn natuurlijk wel een paar dingen waar je rekening mee kunt houden. Gebruik zo min mogelijk hitte op je haar door je föhn en stylingtools links te laten liggen om haaruitval te voorkomen. Daarnaast is haar verven niet al te best voor je haar, dus laat die kappersafspraak maar even zitten. Behandel je hoofd en haar goed, eet gezond en probeer niet veel te stressen.

Lees ook: Dit meisje kreeg extreme haaruitval door het dragen van een bepaald kapsel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Last van haaruitval? Hier komt het door en dit kun je eraan doen
Sluiten