Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 9 jan 2017

Haast je niet: hoe ouder je bent, hoe beter het excuus om te laat te komen

Op de middelbare school had je altijd wel een goed excuus om te laat te komen. De brug was open, je band was lek. Je wist overal wel onderuit te komen. Nu je ouder (en volwassen) wordt, lijken excuusjes minder te werken. Maar wist je dat hoe ouder je wordt, hoe beter het excuus is dat je te laat bent?

Hoe laat is het?

Volgens een nieuw onderzoek in de Journal of Experimental Psychology, is de manier waarop we tijd meten anders wanneer we ouder zijn.

Onderzoekers bedachten een methode om te testen hoe we tijd meten op verschillende leeftijden. De ene groep bestond uit jonge mensen, de andere groep uit oudere mensen.

De test

Iedereen moest een bepaalde quiz maken. Van beide groepen luisterden de helft naar muziek terwijl ze de quiz deden, de andere helft maakte de quiz in complete stilte. Zij kregen hiervoor twintig minuten de tijd, met de voorwaarde dat ze zichzelf genoeg tijd gaven om de quiz nóg een keer te maken.

De onderzoekers concludeerden dat beide leeftijdsgroepen ongeveer even succesvol waren in zichzelf genoeg tijd geven. Maar, de groepen deden dit op een heel verschillende manier. De groep ouderen vertrouwden meer op hun biologische klok en de jongeren gebruikten juist externe factoren zoals de muziek waar ze naar luisterden om de tijd te kunnen berekenen. Je weet namelijk dat een liedje ongeveer drie minuten duurt. Een manier die veel preciezer is.

Hoe ouder je wordt, hoe meer je uitgaat van je biologische klok. En die biologische klok, dat is een gevoel. En tja, tijd gaat nu eenmaal snel en daarom vergis je je wel eens.

Onthoud daarom goed, als je te laat komt: dat ligt aan je leeftijd. Oeps, tijd verkeerd ingeschat. Kun jij niets aan doen.

LEES OOK: 16 dingen die alleen mensen snappen die áltijd te laat zijn

Reageer op artikel:
Haast je niet: hoe ouder je bent, hoe beter het excuus om te laat te komen
Sluiten