Rosa Tettero
Rosa Tettero Life 4 nov 2018

Haat aan studeren? Deze hacks gaan je helpen om je tentamens te halen

Binnenkort weer tentamens? Daar kun je als een berg tegenop zien als je je niet goed kunt concentreren of je geen planning maakt voor jezelf. Want zeg nou zelf, een avond met je vriendinnen is toch duizend maal leuker dan een avond in de boeken. Maar even doorbijten en je zult jezelf dankbaar zijn. Deze hacks gaan je helpen:

1. Studeer je thuis, draag geen pyjama

Oké, het is misschien comfortabel maar met je chill outfit aan is het wel heel aantrekkelijk om op de bank te ploffen en een serie te kijken. Waarschijnlijk ben je minder productief. Trek je kleding aan en ga aan tafel zitten of fiets naar een studieplek, studerende mensen om je heen helpt.

2. Zet een grote fles water of pot thee bij je neer

Zo hoef je niet elke keer weg te lopen als je dorst hebt maar kun je je aan een stuk door concentreren.

3. Zet je telefoon op vliegtuig stand

Whaaa niets is vervelender dan om de haverklap berichtjes binnen te krijgen van je vrienden. De drang om het te lezen en mee te praten is groot, maar het gaat je geen werk opleveren. Ook al gaat het je waarschijnlijk veel moeite kosten, zet je internet maar even helemaal uit. Na je leersessie ben je jezelf dankbaar en trakteer je jezelf op een avondje socializen.

4. Plan je leersessies

Koop een boekje en maak een schema. Zo creëer je structuur en weet je precies wanneer je wat moet leren voordat je tentamen begint. Geen stress vlak voor de tijd. Althans, als je je aan je planning houdt. Struggle number one.

5. Plak post-its met belangrijke informatie op plekken waar je vaak komt

We weten hoe saai het is om formules, data en wetgeving uit je hoofd te leren. Het gaat het ene oor in en het andere weer uit. Maak daarom post-its en schrijf ze op, hang ze door het hele huis. Van de koelkast tot je spiegel. Als je vaak genoeg kijkt, onthoud je deze info sowieso.

6. Gebruik verschillende kleuren markeerstiften

Markeer alles wat belangrijk is, maar doe dit wel met verschillende kleuren. Geef informatie die bij elkaar hoort dezelfde kleur, zo leg je beter een link tussen de thema’s en onthoud je alles sneller.

7. Beloon jezelf

Beloon jezelf na een bepaalde tijd of wanneer je jezelf overhoort en een goed antwoord geeft. Elk goed antwoord is een stukje chocola. Na een half uur leren krijg je een handje chips. Of kijk een aflevering van je favoriete serie als je twee uur geploeterd hebt. Waarmee je jezelf ook mee beloont, het zal je motivatie ten goede doen. Score.

8. Slaap genoeg

Af en toe en powernap en voldoende nachtrust doen je goed. Ook al lijkt een nachtje doorhalen een goed plan, als je moe bent onthoud je veel minder. Zorg dat je acht uur slaapt en jouw mind is helemaal klaar voor een dagje bikkelen.

9. Schrijf belangrijke informatie op

Nee, niet op de laptop. Handgeschreven informatie blijft het beste hangen. Als je het schrijven inmiddels verleerd hebt, schrijf dan bijvoorbeeld een vraag op een papiertje en het antwoord op de andere kant. Ook nog eens een makkelijke manier om jezelf te overhoren.

10. Oké vooruit: als je toch wilt typen

Voor de koppigen onder ons die toch wel hun laptop erbij pakken voor notities, gebruik het Times New Roman lettertype. Net zo cliché misschien als Comic Sans, het leest erg lekker.

11. Luister niet naar muziek die je goed kent en mee kunt blèren

Wannabe van de Spice Girls is misschien niet zo’n goede optie tijdens het studeren. Je gaat je concentreren op de songtekst in plaats van de leertekst. Probeer instrumentale muziek, muziek waar je niet vaak naar luistert. Misschien gaat er wel een hele nieuwe wereld voor je open als je eens een ander genre probeert.

12. Voel je nooit schuldig als je pauze neemt

Je brein heeft af en toe een ‘reset’ nodig en daarom is het verstandig regelmatig een pauze in te lassen. Neem de tijd om even een kop koffie te drinken, maak een ommetje of doe de was. En dan bedoelen we een pauze van een kwartiertje, niet twee uur, hoe verleidelijk het ook is.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: Als je aan deze 5 dingen voldoet, ben je waarschijnlijk slimmer dan andere mensen
slimmer

Buzzfeed

Reageer op artikel:
Haat aan studeren? Deze hacks gaan je helpen om je tentamens te halen
Sluiten