Yasmine Esser
Yasmine Esser Gezondheid 14 okt 2015

Haha! Mensen die om hun eigen grappen lachen staan positiever in het leven dan wie dan ook

Soms wil je een grappig verhaal vertellen, maar krijg je het gewoon niet over je lippen. Je ligt zelf namelijk al helemaal in een scheur. Je vriendinnen kijken je meewarig aan, want niemand snapt wat er zo grappig is. Ben jij zo iemand die een grap vertellen met een stalen gezicht oh zo moeilijk vindt? Dan hebben we fijn nieuws voor je. Er is namelijke wetenschappelijk onderzoek gedaan naar mensen die om zichzelf kunnen lachen. De uitkomst: wie om zichzelf kan lachen, staat positiever in het leven dan mensen die dat niet kunnen.

De onderzoekers ondervroegen 67 deelnemers hoe goed ze om zichzelf kunnen lachen en of ze humor kunnen zien in moeilijke situaties. Ook vroegen de onderzoekers aan collega’s en vrienden van de deelnemers om de deelnemers te beoordelen op dezelfde kenmerken. Maar wat niemand wist, was dat er foto’s werden genomen terwijl ze op de computer de vragen beantwoordden.

Nadat de deelnemers klaar waren, vroegen de onderzoekers of ze een reeks gezichten wilden bekijken. De foto’s waren zo uitgerekt dat de gezichten vervormd waren. Tijdens het doorbladeren, ontdekten de deelnemers gekke gezichten van zichzelf.

Het bleek dat de mensen die hadden ingevuld dat ze om zichzelf kunnen lachen inderdaad harder en krachtiger om de gekke foto’s van zichzelf schaterden. Ook hun vrienden en collega’s hadden aangegeven dat deze mensen vaak om zichzelf dubbel liggen én dat ze humor kunnen zien in moeilijke situaties. Deze deelnemers vertoonden minder nep gelach en negatieve emoties dan de andere deelnemers.

Uit het onderzoek blijkt daarom dat als je om jezelf kunt lachen, je vaker de lol kunt blijven inzien als het leven je even niet mee zit. Wie om zichzelf lacht staat daarom positiever in het leven.

Overigens komt het redelijk vaak voor dat mensen lachen om zichzelf en hun eigen grapjes. Uit eerder onderzoek, van de Amerikaanse neurowetenschapper en psycholoog Robert Provine, blijkt namelijk dat sprekers veel vaker lachen dan hun luisteraars. En nee, we vinden echt niet allemaal dat we geweldige dijenkletsers vertellen hoor. Vaak lachen mensen namelijk gewoon aan het einde van een doodnormale zin. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga nu, haha.’

Een knappe man daten is natuurlijk leuk, maar stiekem pleiten we toch voor de grappige man

Waarom verliezen we ons hart aan de grappige en niet per se de bloedmooie man? Klik op de foto voor de redenen.

Reageer op artikel:
Haha! Mensen die om hun eigen grappen lachen staan positiever in het leven dan wie dan ook
Sluiten