Haha wat?! Je kunt gewoon allérgisch zijn voor sporten

De smoesjes die je jezelf en je sportvriendin vertelt als je weer eens geen zin hebt om je in het zweet te werken, heb je niet meer nodig. Want wij hebben het allerbeste excuus ooit voor je gevonden als je het liefst nooit meer zou sporten. Je kunt namelijk allergisch zijn voor sporten.

Te moe, te druk, geen zin, last van je rug of van je enkel, we hebben allemaal wel eens een smoesje klaar als je het gewoon écht niet ziet zitten om te sporten. Je maakt jezelf wijs dat sporten niet gaat. Of je appt je sportbuddy dat jullie een andere keer beter kunnen gaan.

Misschien heb je zelfs wel eens gekscherend tegen iemand gezegd dat je allergisch bent voor sporten. Zodat je onder de workout uit kon komen. Maar wat blijkt nu: je kunt écht allergisch zijn voor sporten.

Allergie voor sporten bestaat

Allergie voor sporten heet exercise induced anaphylaxis (EIA). En dit is eigenlijk een heel serieuze aandoening. Als je dit hebt en je gaat sporten kun je namelijk huidproblemen en blaren krijgen, misselijk worden en – in heel zeldzame gevallen – zelfs in een shock raken.

Oké, wees gerust. Deze aandoening is heel zeldzaam. Naar schatting hebben 50 mensen op de 100.000 mensen dit, oftewel 1 op de 2000.

Hoe het precies kan dat mensen allergisch kunnen zijn voor sporten is niet duidelijk. Volgens Maria Castells, een allergie-expert, kunnen verschillende dingen een trigger zijn. Als je vlak voor het sporten bijvoorbeeld tarwe of schelpdieren eet. Ook aspirine kan als trigger werken.

Het zou kunnen dat je allergisch voor voedingsstoffen bent en dat je lichaam door de hoge hartslag van het sporten niet goed kan omgaan met de allergie. Maar hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Kortom, de kans is klein dat je deze aandoening hebt. En dat is eigenlijk maar goed ook. Misschien toch maar weer eens je sportschoenen uit de kast halen?

Meer weten over sport? Resport houdt je op de hoogte!

Als je wil afvallen is jezelf in het zweet werken eigenlijk helemaal niet nodig. Lees dit maar eens: Aha! Van deze workout val je het snelste af

hlncosmopolitan

Reageer op artikel:
Haha wat?! Je kunt gewoon allérgisch zijn voor sporten
Sluiten