Laura Lammertse
Laura Lammertse Nieuws 25 feb 2017

Handig feitje: Dit is de reden waarom je links- of rechtshandig bent

Linkshandigen zijn creatiever en rechtshandigen leven langer; er bestaan talloze feiten en fabels over dit fenomeen. Maar wat is in vredesnaam de reden dat je met de ene hand Picasso bent en met je andere hand amper je vork kan op tillen?

Van jongs af aan weet je al of je links- of rechtshandig bent, maar de oorzaak hiervan blijft een discussie. Het is in ieder geval geen voorkeur die je pas ontwikkelt op het moment dat je leert schrijven. Deze voorkeur staat al vast in de baarmoeder.

Premature duimzuigen

Heb je je altijd al afgevraagd hoe het kan dat je met je ene hand álles kan en met de andere, nou, niets? Uit nieuw onderzoek blijkt dat dit allemaal wordt vastgelegd in de baarmoeder. Na acht weken in de buik van je moeder, is al zichtbaar of je een links- of rechtshandige voorkeur hebt.

Ook bleek dat je al bij dertien weken op óf je rechter-, óf je linkerduim zuigt. Dit alles komt door een connectie tussen je hand en je ruggengraat. Nee, niet vanuit het brein. Je ruggengraat is op dat moment namelijk nog niet verbonden met je hersenactiviteit.

Schaars

Maar waarom zijn er dan zo weinig linkshandigen? Het antwoord is voor de hand liggend, namelijk erfelijkheid. Waar twee rechtshandige ouders 10 procent kans hebben op een linkshandig kind, hebben twee linkshandige ouders een kans van 26 procent op een linkshandig kind. De kans dat je als rechtshandige geboren wordt is daarom in beide gevallen aanzienlijk groter.

Oke, we kunnen het nu daarom officieel toegeven: linkshandigen zijn zeldzamer. You go lefties!

Vond je dit interessant? Lees dit dan ook: 4 dingen die jij nog niet wist over wat je lichaam doet wanneer je slaapt

Reageer op artikel:
Handig feitje: Dit is de reden waarom je links- of rechtshandig bent
Sluiten