Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Gezondheid 1 jan 2016

Oh no! Onderzoek bewijst dat je kater erger wordt met de jaren

Je begint altijd zo onschuldig met een of twee glaasjes wijn en al gauw gaat het toch mis. Het is zo gezellig dat je gewoon van alles drinkt in een korte tijd. De vreselijke hangover de volgende ochtend lijkt dan ook wel erger te worden met de jaren. Zeker na Oud en Nieuw. En helaas, slecht nieuws: je hangover wordt ook daadwerkelijk erger met de jaren. Wij vertellen je waarom en of er iets is wat je eraan kan doen:

Wat is eigenlijk een hangover?
Je krijgt een kater als je teveel drinkt. Duhuh. Maar wat je waarschijnlijk niet wist is dat er maar twee stappen zijn die je lichaam zet om alcohol af te breken. Je lever haalt het ‘giftige’ stofje, ethanal, wat in alcohol zit uit je lichaam en zet dit om in het niet giftige stofje: acetaat. Je lichaam heeft een uur nodig om een drankje te verwerken. Hoe meer je drinkt, hoe moeilijker je lichaam het heeft om de alcohol af te breken. Hierdoor komt het terecht in je bloed, waardoor als het ware jouw systeem ‘vergiftigd’ wordt. Daardoor heb je in de ochtend last van een zware kater.

Maar waarom wordt het erger?
We weten allemaal vast wel hoe een kater is: je mond is een totale Sahara, je bent of wordt misselijk en natuurlijk die oh zo vriendelijke hoofdpijn. Naarmate we ouder worden krijgt ons lichaam het steeds moeilijker om de alcohol in grote hoeveelheden, in een korte tijd te verwerken. Andere factoren als een ongezonde lifestyle met weinig slaap en beweging, plus ongezond eten, dragen ook niet bij aan een gezond lichaam. Zo is je lichaam dus minder bestand tegen een kater. Des te ouder je wordt, des te minder goed kan je lever antioxidanten aanmaken. Zo heeft jouw hangover helaas vrij spel en worden ze erger met de jaren.

Wat kan je er tegen doen?
Nu is minder drinken lastig voor te stellen, maar het is een begin. Ben je toch liever een feestbeest? Dan is dit de oplossing: geen vet eten meer na een avond drinken. Jep, waar we altijd dachten dat dit dé remedie was tegen een kater, veroorzaakt zo’n lekkere vette hap juist je kater. Dit komt doordat vet eten op dezelfde manier verwerkt wordt door je lichaam als alcohol. Een combinatie van deze twee betekent een dikke vette kater. Kies in plaats van een vette hap voor eieren. Eieren bevatten het stofje cysteïne, die als het ware de ‘giftige’ alcohol stofjes opnemen. Water drinken helpt ook voordat je gaat slapen, maar doe dit niet teveel. Het is beter om een flesje water naast je bed neer te zetten zodat wanneer je wakker wordt van de dorst, je niet naar de kraan hoeft te zwalken.

Wil je toch minder drinken? Deze 8 tips kunnen je daar misschien bij helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oh no! Onderzoek bewijst dat je kater erger wordt met de jaren
Sluiten