Lotte Nijborg
Lotte Nijborg Love 15 aug 2015

Be happy! Welke van de twee gelukssoorten past het beste bij jou?

Jij creëert je eigen geluk. Je bepaalt zelf waar je blij van wordt en waarvan niet. Maar wist jij eigenlijk dat er twee soorten geluk bestaan? En dat wij er genetisch gezien maar één kunnen kiezen?

Twee soorten geluk

In het leven bestaan er twee soorten geluk: geluk door middel van stimulatie en geluk van voldoening. Bij stimulatie ervaren we het gelukkige gevoel als we iets doen waar we blij van worden. Dit kan zijn door gezellig af te spreken met je vriendinnen, lekker uit eten te gaan, naar de film te gaan met je vriend, sporten, seks en ga zo maar door. Je wordt als het ware gestimuleerd door iets waar je heel blij van wordt. Maar als de stimulatie wegvalt, zal ook je gelukkige gevoel snel verdwenen zijn.

Voldoening

Bij dit soort geluk word je heel erg blij van iets wat je bereikt hebt voor jezelf of iemand anders. Of je hebt een groot verschil gemaakt voor iemand. We worden gelukkig van voldoening omdat we iets bereikt hebben wat uniek of memorabel is en wat niemand anders eerder heeft gedaan. Gelukkig zijn van voldoening is moeilijk want het kost meer tijd en het kost je ook meer moeite. Je zal er vol passie aan beginnen, maar misschien toch afhaken omdat het te zwaar of te veel is. De vraag is dan, wil je het wel echt?

Hoe kies je?

Uiteindelijk kies je natuurlijk voor datgene wat het beste bij jou past. Je kan je hierbij afvragen wat je wilt bereiken in je leven en wat je daar voor nodig hebt. Het zal niet altijd makkelijk kiezen zijn want elke keuze komt met zijn obstakels. Het kan zijn dat je op sommige momenten denkt dat je wilt opgeven maar herinner je zelf er dan aan waarvoor je het doet. Als je doet waar jij gelukkig van wordt, heb je meer niet nodig.

Reageer op artikel:
Be happy! Welke van de twee gelukssoorten past het beste bij jou?
Sluiten