Hardlopen is écht de ultieme manier om je hoofd leeg te maken

Het is algemeen bekend dat rennen goed is voor je lijf, maar het is ook goed voor je hersenen. Actief zijn en even lekker zweten zorgt dat stoffen vrijkomen, waardoor je je beter en lekkerder voelt. Maar het zorgt er ook voor dat je je hoofd even helemaal leeg kunt maken. En dit is niet bedacht door je sportschool, die belt dat je te lang niet geweest bent, maar is wetenschappelijk bewezen.

Nieuwe hersencellen aanmaken

Je kunt je een nieuw mens voelen na een goede hardloopsessie. Je zorgen zijn even geen zorgen, want het enige wat nu telt zijn je ritme, hartdruk en ademhaling. Niet lang geleden dachten neurowetenschappers dat de hersenen vanaf een bepaalde leeftijd geen hersencellen aanmaken. En dat je gedurende de rest van je leven geen nieuwe hersencellen aanmaakt, alleen kapotmaakt. Door bijvoorbeeld alcohol te drinken. Niet van wijn uiteraard, van wijn wordt je alleen maar gelukkig.

Nieuwe neurons worden gedurende je leven aangemaakt, in tegenstelling tot wat eerder werd gedacht. De enige trigger die nu bekend is, is een intensieve workout. De plek waar nieuwe hersencellen worden aangemaakt is ook interessant. Zij worden namelijk aangemaakt in de hippocampus, daar waar nieuwe informatie wordt verwerkt en geheugenvorming plaatsvindt.

Orde in de chaos

Na een flinke hardloopsessie van minimaal dertig minuten, waarbij er flink gezweet wordt, komt bloed vrij in je frontale kwab. Dit is een gedeelte van je hersenen, dat zich achter het voorhoofd bevindt. Doordat er daar bloed vrijkomt in je hersenen en krijg je een helderheid in je gedachten.

Dit is precies de reden waarom sommige mensen beweren beter na te kunnen denken na te hebben hardgelopen. Je kunt je beter focussen en bent helderder. Hardlopen zorgt dat je duidelijkheid kunt scheppen. Ook helpt het met je emoties stabiliseren.

Emotionele stabiliteit

Emily E. Bernstein, een professor aan Harvard, heeft samen met Richard J. McNally een onderzoek uitgevoerd met tachtig respondenten. De helft van de groep werd gevraagd een half uur hard te lopen en de andere helft werd gevraagd een half uur te stretchen. Vervolgens kregen zij allemaal een erg zielig stukje uit een film te zien. Daarna werden hen vragen gesteld over hun gemoedstoestand na het zien van zulk verdriet. Zij werden een kwartier bezig gehouden en daarna opnieuw vragen gesteld over hun gemoedstoestand.

Het was overduidelijk dat de mensen die hadden gesport een kortere hersteltijd hadden, dan de andere groep. Ze zijn nog bezig met een onderzoek dat zal verklaren waarom men een kortere emotionele hersteltijd heeft na te hebben gesport. Maar het belangrijkste is dat het daadwerkelijk helpt.

Volgende keer dat je verdrietig, humeurig of ronduit vervelend bent, is het misschien een idee om je hardloopschoenen tevoorschijn te toveren. Niet alleen zul je je beter voelen, je zult ook bijdragen aan het bemachtigen van die ultieme bikini body. En des te meer nieuwe hersencellen je aanmaakt, des te meer wijn je mag drinken. Wat uiteindelijk toch de belangrijkste reden is.

You go girl! Met deze 9 tips word jij nóg beter in hardlopen

Reageer op artikel:
Hardlopen is écht de ultieme manier om je hoofd leeg te maken
Sluiten