Yasmine Esser
Yasmine Esser Life 2 jan 2017

Harry Potter gelezen? Dan ben je een beter persoon dan alle andere mensen

Heb jij de boeken van Harry Potter verslonden? Voelt Hermelien als je zusje en Ron als je beste vriend? Dan betekent dat volgens onderzoek dat jij een goed persoon bent en zelfs een beter persoon dan de mensen die Harry Potter niet hebben gelezen.

J.K. Rowling heeft met de magische wereld van Zweinstein, zwerkbal en toverstaffen een betere wereld geschapen. Want het blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat als je de boeken van Harry Potter hebt gelezen, je een beter persoon bent. Je bent namelijk toleranter tegenover minderheden als migranten, homoseksuelen en vluchtelingen. En je hebt minder vooroordelen.

Voor dit onderzoek deelden wetenschappers studenten in in drie verschillende groepen. Een groep kreeg een cursus over Harry Potter terwijl de andere groepen discussieerden over de boeken en spraken over wat de betekenis was van termen als ‘dreuzels’ ‘dreuzelgeborene’ en ‘modderbloedje’.

Harry zorgt voor betere mensen, eh, dreuzels

Hieruit bleek dat de mensen die Harry Potter lazen, positiever dachten over minderheidsgroepen. En dat ze begrepen dat Voldemort paralellen vertoont met het nazisme. Ook hadden ze door dat ‘modderbloedje’ een term is die je niet zou mogen gebruiken.

Andere figuren die in de Harry Potter boeken voorkomen, zoals elven, staan dan weer voor minderheden. Harry probeert hen te begrijpen en waardeert hen. Dit zou jongeren leren om tolerant te zijn tegenover mensen die niet zo zijn zoals zij zelf.

Daarom: ben jij een ware Harry fan? En ben je eigenlijk teleurgesteld dat je een dreuzel bent? Wees vanaf nu vooral heel blij, want jij bent een beter mens dan iedereen die niets heeft met de tovenaar.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen: De trailer van Beauty and the Beast is hier en gaat je kippenvel bezorgen

Reageer op artikel:
Harry Potter gelezen? Dan ben je een beter persoon dan alle andere mensen
Sluiten