Life 25 apr 2016 Yasmine Esser

Heb jij een handvol écht goede vriendinnen? Dan ben je hartstikke intelligent

Je hebt je besties en je hebt vriendinnen die je wel heel lief vindt, maar geen dagelijks contact mee hebt. Maar aan vage kennissen doe jij eigenlijk niet. Je hebt een paar goede vriendinnetjes en dat vind jij prima. En weet je wat: het betekent dat jij heel slim bent.

Op school en tijdens je studie was het makkelijk, vrienden maken. Je zat naast elkaar, je ging samen studeren, je ging wijn drinken en elkaar vertellen over hoe de hunk van het moment zoende. Je had ook vriendinnetjes via sport. En door je bijbaantjes.

Maar later werd het lastiger. Nieuwe vrienden maken. Al vind je dat niet heel erg, want je hebt een paar heel goede vrienden en vriendinnen. Jullie sleuren elkaar overal doorheen. Jullie bellen elkaar midden in de nacht als er problemen zijn. Jullie appen de hele dag door. En jullie weten álles van elkaar.

Ben jij zo iemand met niet veel kameraden, maar met een paar goede vriendinnetjes? Dan mag je jezelf in je handen knijpen. Je hebt namelijk niet alleen de liefste vriendinnen op de wereld, je bent ook nog eens onwijs slim. Aldus de wetenschap.

Slimme mensen hebben een paar goede vrienden

Het zijn evolutionaire psychologen die tot de conclusie zin gekomen dat hoe intelligenter je bent, hoe gelukkiger je bent met een klein groepje goede vrienden. De onderzoekers keken naar de bevolkingsdichtheid en het geluksgevoel daar.

Wat bleek? Mensen in dichtbevolkte gebieden zijn minder gelukkig en mensen met veel vrienden zijn happy. Echter, voor intelligente mensen is dat allemaal precies andersom.

Onderzoekers Satoshi Kanazawa en Norman Li menen dat slimmerikken beter kunnen omgaan met dichtbevolkte gebieden en het prettig toeven vinden in een stedelijke omgeving. Toch hebben ze minder sociaal contact nodig om gelukkig te zijn en hun ambities te verwezenlijken.

Daarom: heb je niet een onwijs grote vriendengroep, maar een paar goede vrienden? En vind je het soms ook prima om even alleen te zijn? Dan kun je jezelf op de borst kloppen. En als je je bestie wel spreekt, opscheppen over je IQ natuurlijk.

Reageer op artikel:
Heb jij een handvol écht goede vriendinnen? Dan ben je hartstikke intelligent
Sluiten