Yasmine Esser
Yasmine Esser Body & Mind 27 oktober 2016

Help! Iedereen maakt kerstplannen en ik word er zenuwachtig van

Nu de dagen korter worden lijkt het ineens bijna Kerstmis. Het zijn nog 59 dagen tot Eerste Kerstdag en dat gaat eigenlijk best wel snel. Iedereen lijkt dan ook al plannen te maken. Beautify's Yasmine wordt daar maar nerveus van. Ze heeft kerststress in oktober.

Ieder jaar is het hetzelfde. Mensen klagen steen en been over de komst van pepernoten. Meestal is het eind augustus. Als de zomer allang geen zomer meer is, maar een regenseizoen, en iedereen toch nog hoopt op een paar warme dagen waarop Piet Paulusma barbecuen een 9 zou geven. ‘Ze komen steeds eerder’ hoor je dan, over de pepernoten.

Je hoort iedereen over pepernoten. Hartstikke lekker, vooral die met chocolade, dus wat is het probleem?

Maar je hoort zelden iemand zeuren over dat Kerstmis en oud & nieuw steeds eerder beginnen. Want ook die feestdagen lijken ieder jaar eerder te komen. Je ziet dan misschien nog geen kerstkransjes in de winkels. En er is ook nog nergens een kerstboom gespot. Maar als je nu nog geen plannen hebt voor de laatste week van het jaar ben je ineens laat. En dat maakt me bloednerveus.

In september zingen we al ‘Driving home for Christmas’

Xmas is coming

Op de redactie van Beautify kijken we al uit naar kerst. We shoppen online naar de foutste kersttruien en alles met glitters. We vragen aan elkaar wat voor soort kerstboom we het liefst willen (een klassieke of in een thema?). En we zongen in september al ‘Driving home for Christmas’. (Overigens kan ‘All I want for Christmas’ gewoon het hele jaar door gezongen worden, vind ik).

We praten ook over onze kerstplannen en wat we gaan doen met oudejaarsavond. En dat bezorgt me stress. Want steeds vroeger in het jaar lijkt iedereen al alles te hebben vastgelegd. Terwijl ik zelf graag mijn opties open hou. Ik wil ook naar alle leuke feestjes, aan tafel met familie en vriendinnen. Maar waarom moet ik nu al hebben besloten wat ik wanneer met wie wil doen? Het lijkt alsof het bijna niet anders kan.

De spontane avonden zijn het mooist

We moeten alles plannen tegenwoordig. Ik heb vriendinnen die nu al ieder weekend tot en met februari wat te doen hebben. Het is alsof we niets meer spontaan kunnen doen. Alsof we willen dat alles van te voren vast staat, omdat we niet tegen verrassingen kunnen.

Misschien is het angst. Angst dat we dingen missen. Dat als we niet als eerste een aantal data voorstellen aan onze vriendinnen er een afspraak komt op een dag dat jij niet kunt. En ze dus zonder jou afspreken.

Misschien willen we graag weten waar we aan toe zijn. Controle hebben. Het gevoel dat je alles zelf in de hand hebt.

‘Wanneer gaan we gourmetten? En we moeten NU kaartjes kopen voor feestjes’

Toch is het niet dat we spontaniteit niet waarderen. Ik hoor vaak genoeg mensen zeggen ’de avonden die ik niet had gepland zijn de mooiste avonden.’ Dat zijn de avonden dat je ineens in een kroeg belandt waar je nooit eerder bent geweest. Met mensen die je half kent. Dat je veel te veel drinkt en pas diep in de nacht – of beter gezegd ’s ochtends vroeg – in je bed ploft. De volgende dag heb je misschien spijt van de hoeveelheid alcohol, maar je hebt wel wat meegemaakt. De spontaanste avonden, dat je aan het begin van de avond geen idee hebt hoe het gaat eindigen, die zijn het mooist.

Oké, oké

Ik geef het toe. ik ben zelf geen haar beter hoor, dan iedereen om me heen. Misschien is dat ook de reden dat ik zenuwachtig word van nog geen kerstplannen hebben.

Ik ga NU vriendinnen appen. Wanneer we nou gaan gourmetten? En naar welke feestjes gaan we precies, want we moeten kaartjes kopen.

Trouwens, ik heb al nagedacht over wat ik met Koningsdag ga doen. En jullie?

Misschien wil je dit ook even lezen: Decemberclichés waar we stiekem allemaal van genieten

Reageer op artikel:
Help! Iedereen maakt kerstplannen en ik word er zenuwachtig van
Sluiten