Janne Vogel
Janne Vogel Life 16 mrt 2020

Veel te herkenbaar: dit deden we allemaal tijdens de puberteit (ja, ook jij)

Them good old days: wedden dat jij de volgende dingen deed tijdens de puberteit? Van het royaal aanbrengen van oranje bronzer tot het kopen van frikandelbroodjes. Elke dag. Ontkennen heeft geen zin en is nergens voor nodig, no shame.

Dit deden we allemaal tijdens de puberteit

Zijn onderstaande dingen voor jou herkenbaar?

1. Stiekem je benen scheren

Je moeder had je nog zó gezegd dat je moest wachten, ‘want scheren is echt niet nodig en alleen maar ellendig, want je haartjes komen dikker en harder terug en het is nog te vroeg en blablabla’. Trok je je natuurlijk niks van aan.

Dus, daar ging je: de douche in met scheermes. Om er vervolgens met gladde benen met wondjes weer uit te komen. Vooral de enkels en de achillespees gingen nog weleens mis.

2. Frikandelbroodjes

Voor ons gevoel hadden we de regie over onze eigen financiën (lees: een paar euro zakgeld in de week), waardoor we dagelijks in de plaatselijke supermarkt te vinden waren. Er werden frikandelbroodjes aangeschaft (je weet wel, zo’n two-pack), blikjes energy drink, kauwgom, en goedkope chocoladerepen. In meervoud, ja. Genieten.

3. Strings kopen

Of één string. Want het mocht thuis niet echt opvallen. Je voelde je onwijs sexy, volwassen en ook een beetje vreemd als je ‘m droeg. Het ding wassen was nog niet zo’n makkelijke opgave, want zou je moeder erachter komen als je ‘m gewoon in de wasmand deed? Uiteindelijk deed je het toch maar, met een stalen gezicht, heldhaftig als je bent.

4. Stiekem roken

Er was altijd iemand die op een of andere manier (oudere broer of zus, fake ID) een pakje sigaretten kon ‘regelen’. Ontkennen heeft geen zin, ook jij hebt toen vast en zeker een trekje genomen om te proberen. En probeerde met al je kracht heel casual te doen en vooral: niet te hoesten.

5. Ons gezicht insmeren met een ‘subtiele’ bronzer

Die toch niet zo subtiel bleek. Verkeerde kleuren foundation, bronzers die over het hele gezicht werden uitgesmeerd en babyroze lipgloss: we voelden ons ware make-up professionals, maar liepen erbij als wanna be Geordie Shore-types, maar dan van dertien jaar oud.

6. Wenkbrauwen epileren

Oftewel onze halve wenkbrauwen eruit trekken en vervolgens met een willekeurig wenkbrauwpotlood van Hema of Essence de overgebleven haren ‘subtiel inkleuren’. In een kleur die niet per se overeenkwam met onze echte haarkleur.

7. Op jacht naar Blackberry/iPhone 4/iPod touch hoesjes

We zaten destijds al vastgeplakt aan onze telefoons en iPod touch. En daar moesten we koste wat het kost de leukste hoesjes voor vinden, het liefst met glitters of een Chanel-logo.

8. ‘Bij een vriendin blijven slapen’

Tussen aanhalingstekens, ja. Je vertelde je ouders dat je bij je beste vriendin bleef slapen, terwijl jullie eigenlijk ergens op een bankje in de middle of nowhere alcohol aan het drinken waren. Na een paar slokken ElPicu of Smirnoff Ice had je het gevoel dat je ‘m echt al voelde zitten.

Nóg een tijdje later verruilde je deze softe drankjes voor een fles pure vodka. Ook die fles werd ergens buiten leeggedronken in een speeltuintje. Niet chic, maar het zorgde wel voor hilarische avonden met je vriendinnen.

9. Naar Kruidvat om al je zakgeld uit te geven aan Essence en Catrice

Daar stond je dan, drie kwartier voor het schap om de perfecte cracking nagellak uit te zoeken. Of lipgloss met smaak. Het deodorantschap was ook interessant. Vogue en 8×4 waren in de puberteit jouw favoriete merken.

10. Feestjes proberen binnen te komen met een fake ID

Inclusief doodsangsten uitstaan in de rij omdat je bang was dat de bewaker je zou ontmaskeren. En extra oud proberen te lijken door jezelf weer lekker vol te plamuren en misschien zelfs de hakken van je zus of vriendin aan te trekken. Maar áls het lukte, dan had je ook wat.

Lees ook: