Gina Koninkx
Gina Koninkx | LinkedIn Nieuws 29 apr 2018

9 x herkenbaar als je een opleiding volgt op het hbo

Voor veel mensen is hun studententijd de leukste tijd uit hun leven. Ja, ondanks de deadlines en bijbehorende stress, want je hebt ook heel veel vrijheid en vooral niet te veel verplichtingen als je studeert. Deze dingen herken jij ongetwijfeld als je een hbo studie volgt (of hebt gevolgd):

1. Een onregelmatig rooster

Lang leve roosters op het HBO. Je ouders zijn na twee jaar nog steeds verbaasd over jouw contacturen, die heb je namelijk amper.

Elk blok ben je minstens één dag vrij, of zelfs twee. En je heb maximaal vier uur les op de overige dagen. Je hebt zeeën van tijd om te sporten en af te spreken met vriendinnen (al erken je dat misschien pas na je studietijd als je eenmaal werkt).

2. Alles van je boekenlijst is onnodig

Voor elk vak krijg je een boekenlijst met gemiddeld drie boeken die je ‘verplicht’ moet aanschaffen om de les goed te kunnen volgen. Dat doe je ook netjes, tot je erachter komt dat je deze boeken aan het einde van het blok met geen vinger hebt aangeraakt. Echt niet dat jij ooit nog onnodige schoolboeken gaat aanschaffen.

3. Zonder Stuvia zou je nooit afstuderen

Omdat je geen schoolboeken meer koopt ben je afhankelijk van de samenvattingen die op Stuvia staan. Maar even serieus, dat is zonder enige twijfel de beste uitvinding geweest van de eeuw. Kom maar door met die tentamenstof.

4. Zelfreflectie en competenties

Als er íéts typerend is voor het HBO is dat wel de tientallen keren dat je in een zelfreflectie moet terugblikken op je competenties. Eigenlijk weten we allemaal wel dat we de helft uit onze mouw schudden en lukraak vierhonderd woorden op papier kalken over onze persoonlijke leerdoelen en hoe die zich het afgelopen blok hebben ge-blablabla…

5. Je begint met goede moed

Elk blok begin je vol goede moed aan je nieuwe vakken en ga je echt alles van begin af aan bijhouden. Maar de week voor je tentamens kom je erachter dat je echt nog f*cking veel moet doen. Volgend blok dan maar…

6. Je moet altijd met anderen samenwerken

Groepje hier, groepje daar, soms ben je er even helemaal klaar mee. Zeker als jouw docent besluit om de groepjes zelf in te delen (hallo, hoe kinderachtig is dat?!). En dat terwijl je al dé blik hebt gegeven aan jouw favo studievriendinnetje met wie je het liefst alles samen doet.

7. Je moet je cijfer terugeisen

Als je een tentamen of opdracht hebt ingeleverd weet je zeker dat het mi-ni-maal drie weken duurt voordat je je cijfer terug krijgt. Super onhandig want het duurt dan ook weer heel erg lang tot je studiepunten up to date zijn (wat vaak wel belangrijk is voor andere vakken). Lekker dan.

8. Onmogelijke deadlines

Een cijfer terugkrijgen duurt weken, maar als wij een deadline in moeten leveren ho maar. Deadline missen = jammer dan. En het spreekwoord ‘deadlines are hitting me like…’ ken je maar al te goed als je een HBO studie volgt.

9. Ouderwetse docenten

Iedereen kent ze wel, ouderwetse docenten die opdrachten gewoon op papier willen ontvangen. En daar moet jij dan twee uur voor reizen. Halloooo, we hebben tegenwoordig zoiets als e-mails.

Reageer op artikel:
9 x herkenbaar als je een opleiding volgt op het hbo
Sluiten