Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Love 11 sep 2015

Het beste excuus óóit om nooit meer je bed op te maken

Je kent het wel, je wordt 's ochtends wakker en je hebt je verslapen. Je springt je bed uit en hebt helaas geen tijd meer om je bed netjes op te maken. Of je bent simpelweg te lui en laat je lakens uitgeslagen op je bed liggen. Helaas bevind je je ook niet meer in de luxepositie dat je moeder dit voor je doet. Verrassend genoeg is het nog helemaal niet zo gek om je bed niet op te maken 's ochtends, zo leert de wetenschap ons.

Huisstofmijt

We weten allemaal dat ons bed helaas vol zit met huisstofmijt. De één heeft er meer last van dan de ander maar niemand wordt blij van het feit dat ze er überhaupt zijn. Er zitten gemiddeld 1,5 miljoen microscopische kleine huisstofmijten in jouw lakens. Ze voeden zichzelf met menselijke huidcellen en zijn dol op een warme, vochtige omgeving.

Sweat, sweat, sweat

Ook al heb je vlak voordat je je gaat slapen nog gedoucht dan nog zweet je heel veel. Zelf zoveel, schrik niet, dat de gemiddelde persoon maximaal een liter zweet. Denk maar eens aan een waterfles van één liter, ai. Dit creëert de perfecte voedingsbodem voor huisstofmijten.

Ben jij liever lui dan moe?

Huisstofmijt overleeft alleen als er zowel zweet als warmte is. En dat is nou precies de reden waarom je bed opmaken niet handig is. Dr. Stephen Pretlove van Kingston University School of Architecture geeft een eenvoudige uitleg: ‘Wanneer je je bed net hebt verlaten, zit je bed vol met lichaamswarmte, huidcellen en zweet. Zodra je je bed netjes opmaakt heeft de huisstofmijt het geluk dat hij lekker warm ‘onder’ de dekens blijft liggen.’ Als je je lakens onopgemaakt, en opengeslagen achterlaat kan de huisstofmijt niet overleven. Hij wordt immers blootgesteld aan frisse lucht en licht. Door deze twee factoren wordt de lifeline van de huisstofmijt afgebroken, en daardoor heb jij minder huisstofmijt in je bed.

Zeg gedag tegen allergie

Helaas is het niet zo dat als je je bed nooit meer opmaakt, je helemaal geen huisstofmijt meer hebt. Alleen is het wel een feit dat het er minder zijn. Doordat het er minder zijn hebben mensen met deze specifieke allergie daardoor ook minder last. Heb je allergie? Dan is het zeker het proberen waard. En anders heb je altijd nog een goed excuses voor je luiheid. Een win-win situatie als je het ons vraagt.

Reageer op artikel:
Het beste excuus óóit om nooit meer je bed op te maken
Sluiten