Joke-Jiers Botma
Joke-Jiers Botma Life 26 sep 2016

Het kijken van een emotionele film heeft hetzelfde effect als pijnstillers

Voel je je af en toe een aansteller als je met een pijntje of kwaaltje in bed ligt, om te steunen en te kreunen bij een zielige film? Stop daar direct mee, want eigenlijk ben je heel erg goed bezig. Het kijken naar een zielige film heeft namelijk hetzelfde effect als een pijnstiller.

Hoe zieliger de film, hoe meer pijn je kan verdragen

De onderzoekers verdeelden de participanten in twee verschillende groepen. De ene groep keek een emotionele film over een dakloze man: ´Stuart: A Life Backwards´.

De andere groep keek verschillende korte documentaires die door BBC worden omschreven als ´neutral subjects´, oftewel documentaires die niet per se emotionele gevoelens oproepen.

De onderzoekers besloten de participanten een beetje pijn te geven om te kijken hoe ze daar op zouden reageren.
De participanten kregen de opdracht om wall-sits te doen. (een soort van squat met je rug tegen de muur).

Ze kregen de opdracht om dat zo lang mogelijk vol te houden. En wat bleek? De groep die de emotionele film had gezien kon het langer volhouden dan de groep die de niet-emotionele documentaire had gezien.

Huh?!

Volgens de onderzoekers komt het allemaal door endorfines. Endorfine is een stof die wordt geproduceerd tijdens het sporten, als je verliefd bent, scherp voedsel eet of een orgasme hebt. Het stofje heeft het vermogen om pijnstilling te veroorzaken evenals een gevoel van welbevinden en geluk.

En nu blijkt: dit produceert je lichaam ook als je een zielige film kijkt. Dit gebeurt echter niet bij het kijken van een niet-emotionele film of ander beeld.

Stiekem verslaafd aan pijnstilling?

We zouden kunnen zeggen dat je jezelf een plezier doet om zoveel tranentrekkers te kijken. Maar we zouden ook kunnen zeggen dat je onbewust verslaafd bent aan natuurlijke pijnstillers… Oeps.

YAY, je bent ook nog eens een betere vriendin: Onderzoek: vrouwen die dramaseries kijken zijn een betere vriendin

Reageer op artikel:
Het kijken van een emotionele film heeft hetzelfde effect als pijnstillers
Sluiten