Redactie
Redactie Life 19 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Het makkelijkste brood dat je ooit zal maken

De gedachte dat brood maken alleen weggelegd is voor bakkers en uren aan kneedwerk kost, is allang achterhaald. Zo maakte New York Times journalist Mark Bittman onlangs dit supermakkelijke recept, waarbij geen kneden aan te pas komt. 

Ook fijn: het hoeft niet een uur of vijftien (!) te rusten, zoals bij veel andere recepten het geval is.

Dit artikel verscheen eerder op Culy.

Het makkelijkste brood dat je ooit zal maken

Het deeg in dit recept wordt vrij nat, wat ervoor zorgt dat de buitenkant super knapperig wordt, en de binnenkant luchtig en zacht. Precies zoals een brood in je dromen hoort te zijn…

Als eerst de ingrediënten:

350 gram tarwebloem (geen patent bloem, maar echt broodmeel)
7 gram gedroogde gist
1,5 theelepel zout
360 ml warm water
Olijfolie

Doe de bloem samen met het zout en de gist in een grote kom. Voeg het water toe en roer totdat het gemengd is, het deeg zal vrij slap aanvoelen. Bedek de kom met plasticfolie en laat in een warme omgeving (bijvoorbeeld boven op een kast in je huiskamer of keuken) vier uur rusten.

Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg hier het deeg op. Vouw het twee keer, en bedek losjes met plasticfolie. Laat nog een half uur rusten.

Verwarm nu, terwijl het deeg nog minstens een half uur moet rusten, je oven voor op 220 graden. Schuif een gietijzeren, keramische of een emaille pan met een inhoud van zes tot acht liter in de oven terwijl hij opwarmt. Haal deze uit de oven wanneer het deeg zover is, en leg het voorzichtig in de pan met de ‘open’ kant naar boven.

Schud de pan voorzichtig als het deeg niet gelijk verspreid is over de bodem. Tijdens het bakken zal dit nog gelijkmatiger worden.

Bedek met een deksel en bak dertig minuten in de oven. Haal de deksel van de pan en bak nog vijftien tot dertig minuten, tot de buitenkant mooi bruin is. Laat afkoelen op een rekje.

Serveer met roomboter of wat olijfolie en… Geniet!

Lees ook: Van zoet tot zout: 5 x lekkerste koolhydraatarme recepten voor een vullende lunch